Императорските терми на древна Месемврия

Главна категория: Новини
Посещения: 4220

Проучванията от 1971 г. хвърлят светлина върху този вълнуващ период от историята на хилядолетния град, но дали ни казват всичко? Какво са представлявали термите, какви хора са имали привилегията да ги ползват, и за какво са служили? Това ще се опитаме да разберем в тази статия с помощта на археолога д-р Евтелпа Стойчева, наш гид през вековете назад.

Императорските терми – под това название са популярни руините на римските терми, които днес лежат в сърцето на Стария град. На тях се натъкват случайно, макар че трябва да сме предпазливи с тази дума, когато говорим за стария Несебър, през 50-те години на миналия век, когато започва строеж на къща. При прокопаването на основите, на повърхността се появява стара зидария, която привлича вниманието на археолозите. По-късно са съборени още 3 къщи и разкопките са потвърдили предположението на специалистите. Става дума за древни терми, датирани към 5-6. век от времето на император Юстиниан І Велики (527-565 г.).

Ev1Термите са от старохристиянската епоха в Несебър, те са част от уникалната водоснабдителна система на града, казва археологът д-р Евтелпа Стойчева, с която разговарям в един слънчев преди обед на март пред термите в Стария град. Тя е част от екипа, изследващ подземните коридори на Несебър в края на миналия век, когато археолозите стигат до важни изводи, хвърлящи светлина върху тази малко популярна част от социокултурния живот на Несебър. Трябва да уточним термина „терми“, започва археологът. „Термите представляват съвкупност от помещения, които образуват голяма постройка. Комплекс с различни зали, предназначени за къпане и разделени на топли, горещи и хладни помещения. Но не само това. Имало е допълнителни стаи, защото освен този комплекс за къпане, Термите са представлявали център за обществен живот. Тук е имало зала за събеседвания. Имало е зала, където се четели стихове. Местни и чужди поети са представяли своите работи. Имало е библиотека, имало е магазини. Имало е и публични домове, нека го кажем. Нашите Терми или това, което сме разкрили от проучванията през 1971 г., и до днес остават неразкрити, защото наоколо има къщи.

Термите лежат под тях.“

Добрата новина е, че предстоят проучвания на южната част на термалния комплекс, но кога, все още не се знае.

И все пак, какво е установила науката за тези терми, които всички ние виждаме? – питам д-р Стойчева.

Ние се намираме в централната част на термалния комплекс. Построен е тук, не както останалите терми на най-слънчевото и топло място, обикновено в южната част, а на север – обяснява археологът. „Тук е най-ниската точка на полуострова и по закона на скачените съдове, водата може да идва безпроблемно. В южната част на полуострова не е било възможно, защото там са крепостните стени, а и е имало и много други постройки.“

Ev3Пред нас е голямата част на комплекса – т.нар. палестра – сочи д-р Стойчева средата на руините. Това е зала, която е служила за физически упражнения и подготовка за басейните. Човекът, който е искал да се изкъпе, е минавал първо през хладното помещение (фригидариум), после през топлото (тепидариум), а най-накрая през горещото (калдариум). Междувременно той е можел да посети някое от помещенията за масаж или библиотеката, или да събеседва с някого.

Защо говорим за императорски терми? Това е въпрос, който вълнува съзнанието ми.

„Защото се датират от края на 5. век, когато е управлението на император Анастасий Първи, до времето на Юстиниан, когато градът процъфтява. Построени са по времето на Анастасий, а след това по времето на Юстиниан е продължило съществуването им.

И още нещо интересно.

Термите са били украсени с много мраморни елементи, сред които интересни са и капителите, изработени от бял мрамор и донесени от остров Проконесос, който се намира близо до Константинопол, днес Истанбул. Там са били императорските каменоломни, там са се приготвяли тези украсителни елементи и с кораби са се пренасяли до съответните пристанища. А Месемврия тогава е важно стратегическо пристанище и важна стратегическа крепост, която е осигурявала защитата на столицата Константинопол. Тези сгради – термите, крепостни стени, базилики, които се считат като обществени сгради също, те са построени от централната власт. Няма местно население тук по онова време. Тогава градът представлява една малка крепост, принадлежаща на императорите от Източната римска империя.

Термите са се ползвали от пладне до залез слънце. – продължава д-р Стойчева. Съпоставено с нашите часове, това ще рече от 13 часа до вечерта, но при проучванията ние открихме много глинени лампи, което показва, че при определени случаи са работили и до по-късно.“

Ev2Средище на културен живот, лечебница за тялото и душата, място за разтуха, удоволствие и важни стратегически ходове. Всичко това са древните терми на Несебър, чието място днес добре познаваме в стария град. Но това е една малка част от този вековен СПА комплекс. До къде е стигнала науката и какво още предполагаме, но не можем да потвърдим? От къде и как е идвала водата? Четете следващата събота (15.04.17 г.) във втората част на статията ни за Императорските терми.

*д-р Евтелпа Стойчева е гл. експерт към отдел „ Несебър – Световно наследство” при Община Несебър.

Следва продължение...

Горан Атанасов