Самуил Лечев: Добрият състезател трябва да преодолява разочарованието с неспирни тренировки

Главна категория: Новини
Посещения: 6640

zaglawnasnimkasamuilСамуил Лечев е на 17 години от град Несебър. Учи в Търговската гимназия в Бургас. Занимава се със спортни танци от 2008 година, състезателната му дейност започва през 2009 година, когато е на 9 години. До 2016 година негова партньорка е София Коларова, с която се разделят по обективни причини, независещи от тях. Понастоящем танцува с Иванджелина Манушкина, с която имат редица успешни участия.


Какво те запали по този спорт?sussofiq
 Всичко стана спонтанно – след рекламна кампания на треньор от Поморие, аз се включих в школа по спортни танци. След това ме „забелязаха“ и дойде предложение към мен и София да започнем да тренираме като двойка. Ние се съгласихме да опитаме и така се свързах със спортните танци.
 
Тренирал си карате – как реши да смениш „бранша“?
Когато започнах да ходя на тренировки по карате, вече се занимавах целенасочено със спортни танци. Така, че няма „смяна на бранша“. Но с напредването на състезателната ми дейност като танцьор стана невъзможно да отделям време и за каратето. Въпреки това продължавам да следя развитието на този спорт.
 
Кое е най-вдъхновяващото за толкова години танци?
Може би, от една страна българското разбиране, че като се хванеш на хорото, го играеш до край. От друга страна това без съмнение са и постигнатите успехи, които ме мотивират да продължавам напред. Разбира се, не трябва да забравяме и аплодисментите на публиката.
 
Има ли конкуренция, как се държи тя на състезания?
 Конкуренцията в спортните танци е изключително голяма. Но тя е само на дансига. Извън дансинга всички сме част от една общност и отношенията ни са колегиални. Има и единични случаи на грубост по време на състезанията, но те не са определящи за облика на танцьорите
 
Заради състезания пътуваш доста често извън страната – имаш ли приятели чужденци?21198289 1690645377635875 1703072640 o
Да, имам много приятелски отношения със състезатели от други страни, с които се срещам на състезанията или на тренировъчните лагери.
 
Какво коства на един танцьор да стане шампион?

Първо – много време и сили, постоянство, непрекъснат тренировъчен процес. Тренировки с най-добрите треньори – български и чуждестранни. Също така тренировъчни кампове в България и в чужбина. Друго нещо са и финансовите средства, които трябват за всички тренировки, участия в състезания и също така за състезателни костюми. В спортните танци не може да се успее, ако зад теб не стои семейството ти. Шампион се става с подкрепа, отделено време и средства.
 
Какви хобита имаш извън залата?
Извън залата ме привлича професията на спасител. Вече съм завършил курс и през това лято работя като спасител на басейн. Нямам много свободно време, но обичам да гледам и съм фен на бойните изкуства.
 
Практикуваш ли други спортове?
За удоволствие – плуване и атлетика. Но когато си се отдал сериозно на един спорт, не остава много време за друго.
 
21222625 1690645420969204 676938244 oКакво се случва „зад камера“ на състезанията?
Състезанието е изключително физическо и емоционално натоварване. Аз и партньорката ми танцуваме и стандартни, и латиноамерикански танци, което налага преобличане и смяна на на състезателни костюми – понякога броени минути след приключване на определен кръг. „Зад камера“ по време на състезанието се редува напрежение и концентрация. Напрегнато очакване на резултати след всеки кръг – понякога започваме от осмина финал и преминаваме до четвърт финал, полуфинал, за да достигнем финала. Конкуренцията е изключително голяма, а радостта понякога се заменя с разочарованието, че не сме успели да преминем успешно някой от кръговете. Но добрият състезател трябва да се справя с трудностите и да преодолява загубите с още труд и тренировки.
 
Какви награди имаш?
До момента съм участвал в над 100 състезания в България и в чужбина – в различни дисциплини, в своята и в по-висока възрастова група. В повечето от тези състезания съм достигал до финал в своята възраст и група, а в някои – и в по-голяма възрастова група. Представянето ми и постиженията ми се увеличаваха с годините. В резултат на участията и призовите си класирания, преминавах в по-висок състезателен клас. В момента събирам точки за най-високия състезателен клас – М.
От 2009 г., когато започнах да участвам в състезания, до момента имам 51 златни, 54 сребърни и 29 бронзови медала. При участие в групата на възрастните сме получавали и парични награди. Със София Коларова сме първите носители на Купа Несебър и финалисти на ТВ шоуто ВИП Денс на НОВА Телевизия.
През 2011 г., по време на престижния турнир в Русе, кметът на града ни удостои с приз за най-перспективна танцова двойка. За мен много важни, освен наградите от състезания, са и получените признания за постиженията ми като танцьор. Още през 2009 г. Лайънс клуб Несебър ни удостои – мен и партньорката ми София, с грамота за отлични спортни постижения и прослава на Несебър.
Много важни и ценни за мен са участието ми със София в празничната програма по случай празника на Несебър през 2015 г. и класирането ни в „10-те най-добри спортисти на община Несебър” за 2015 г.
Осем поредни години – от 2009 до 2016 г., с партньорката ми сме включени в Списъка на успелите деца на България на Фондация „Димитър Бербатов”.
От септември ни предстои новия състезателен сезон. Първото предизвикателство в него е състезанието, организирано от моя клуб – КСТ „Бургас 1975”, на 2-ри и 3-ти септември. С партньорката ми имаме и покани за участия в международни турнири в Хърватия, Русия и ДУбай.