Морско земен рай в община Несебър

Главна категория: Новини
Посещения: 13365

Морско няма табела, но него го има. Морско има електрозахранване, но напоследък водата не достига. Някъде из селото има кладенец, който можем да предположим, че е обществен, без да претендираме, че сме прави.
Morsko1В Морско е имало улично осветление. Сега има само стълбове за осветителни тела, но без лампи ...

Постоянно живущите местни жители в селото са двама. Така ни разказва един от съпровождащите стадо крави пастир, на когото попаднахме. Живата история на селото бил бай Яни, на 80 години, но не го открихме, за съжаление.
Лятото добре, обаче зимата в района била трудна. Достъпът до заличеното от картата село се ограничавал, заради коларския път.

И Морско, досущ като Плазовец и Козница, е скрито пред очите ни. Поредното райско кътче, което е изолирано от света, от шумотевицата, от светския блясък.

В Морско е по-възможно да чуете песента на щурците, стъпките на конете и магаретата, хлопките на овцете и кучешки лай, отколкото човешка реч.

Полъхът на вятъра навява сякаш спомени за един по-активен живот в селото, което като територия не е малко. Сред рухналите къщи има и такива с подобрен вид. Те са закичени с катинар още на входната врата. Предполагаме, че макар рядко, се ползват като вили.Morsko4

Из селото забелязахме едно огромно дърво, навярно вековно.

Morsko2От Морско има изглед към околните села Паницово и Раковсково. В далечината се вижда Обзор и морето. Според предание от планината се виждало морето, затова жителите на Морско му избрали това име. В миналото се наричало Дениздер. Някъде в близост се е намирало друго забравено село – Великово.

Близо до селото е телевизионната кула, а от другата страна на планината е Плазовец. На километър-два от Морско е билото на Стара планина, по което преминава най-дългият маркиран пешеходен туристическия маршрут Ком – Емине, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“.

Морско е селото с две лица – тъжно и красиво. Тъжно, заради обезлюдяването, а красиво, заради местонахождението си и природата. А представяте ли си какво е било до преди малко повече от 50 години? Оживено. Едно перспективно село, което започва постепенно да се заличава ...

Morsko3С Указ № 1521/обн. 24.02.1975 г. – Морско наистина е заличено, а землището му е присъединено към Кошарица.
В търсчаката на google открихме разкази на пътешественици, посочващи данни, от които става ясно, че около 1927 г. в Морско е имало 150 къщи, в които са живяли по 3-4 семейства. Населението е било поне към 1500 човека. Имало е училище и кино. Сега, освен природа, електрозахранване, кладенец и животни, както и предполагаеми двама постоянни жители, друго няма...

Вижте още:

Ако изоставим този златен кът, ние не сме нация!

- Скрито пред очите ни: с.Козница – бягство от реалността