Раковсково отново ще го бъде

Главна категория: Новини
Посещения: 10025

RakovskovoGlДа приемем, че този текст закъсня средно с 40-50 години.
Можем ли да се върнем назад във времето, да разкажем какво е било, кое и какво липсва, особено ако не сме го преживeли ? Трябва ли да пресъздаваме ребус от спомени, които в днешно време трудно биха изглеждали в своя автентичен вид? Обикновено всеки въпрос има своя отговор, а ние ще се опитаме да балансираме между миналото и настоящето.

Rakovskovo0Всъщност, днес можеше да направим една китна, шарена презентация, да ви покажем как се веселят хората на мегдана с песни, игри, закачки, дори с народни борби, да разкажем как се оформят дълги хора на площада, как се чува детски глъч, а стари и млади се събират на раздумка пред къщите.

Ако можехме, щяхме да ви покажем как бабите плетат покривки и терлици на пейките пред къщите си, дядовците играят шах, табла, карти, как жителите от средната възраст четат вестници пред хоремага, обсъждат днешните новини, съобщени по радиоточката.
Rakovskovo2И така всеки ден, докато мръкне, че утре пак са на работа, пък и сутринта рано трябва да изкарат животните, да ги водят към обора, от където да ги поеме местния пастир за поредния ден сред природата.

За младежите нищо не казахме, но те са ни ясни – по-малките ритат топка по поляните, а по-големите се ухажват близо до училището. Разбира се, за всекиго е различно. Например, в късните следобедни часове сладкарницата е пълна с малчугани, наредили се за лимонада и сладолед.
Изглежда всичко си е нормално, животът тече в някъв нормален ритъм.

Rakovskovo3

 

Ей, закъсняхме! Закъсняхме с близо половин век, за да видим Раковсково с население 2000 души. Каква внушителна цифра само!
Това преди, а сега ... Сега Раковсково има 70 жители. Само 70. А тогава, преди много години, далеч в миналото, е имало мелница, имало е дарак, където са влачили вълна. В Раковсково е имало и училище, живели са средно по 7-8, даже 10 души в къща.

Де да беше само Раковсково ...
А спомняте ли си разказите за Морско, Козница, Плазовец ?
Че ако вземем общо четирите села, с тогавашното им население, то бройката от живущи в онези години, е била далеч по-голяма, взета вкупом, от настоящата цифра живущи в съвременните Кошарица, Оризаре, Гюльовца и Тънково.

Rakovskovo4Да, онези години нямат пряка връзка с настоящето, освен със спомените, които тлеят, изгарят като дърва в камина посред зима.

Минало и настояще, тази така трудна връзка, този така заплетен възел, който разплитаме и днес, за да ви представим, доколкото можем, Раковсково.

 

Добре дошли в Раковсково! Това е селото, готово за съхранение на настоящето, за продължаване на традициите, за нов живот. Намира се горе в планината, но и само на 15 км. от Обзор и морето. Със сигурност Раковсково не е изолирано, откъснато от света. Напротив. 

Макар съставено предимно от хора на преклонна възраст, местните не се дават. Споделят, че от 3 години в селото има ново читалище „Г. С. Раковски“, функционира и пенсионерски клуб, а днешната гордост на селото е фолклорната група с наименование „Раковчанка“. Съставът се изявява редовно по музикалните сцени в околията и извън нея, а в читалището има наредена експозиция от грамоти и признания. Общо 15 музиканти и изпълнители са се заели да прославят селото.

Rakovskovo5В Раковсково има храм „Св. Петър и Павел“, има огромно площадно пространство, китни и добре поддържани зелени площи, кътчета за отдих с пейки, беседки, чешмички, дори детска пързалка.

Осигурена е транспортна връзка с Обзор и Несебър, работи смесен магазин, хляб се доставя три пъти в седмицата. Местните отбелязват всички празници заедно, а събора на селото е на 29 юни.

В последните няколко години в селото са се заселили семейства от Англия, Русия и Холандия, хора, които целогодишно са в Раковсково и споделят ежедневието си с местните. В селото има и работеща хотелска база.

Rakovskovo6Сред популярните жители на Раковсково е Иван Арнаудов, който е написал две книги за селото, а в момента работи върху трета.

За Раковсково се знае, че старото му име е Кору дере. Било е заселено край реката, в периода 1927 – 1930 г., но заради честите наводнения селото е ситуирано на ново място, на настоящото, като за целта е изсечена част от гората.
Както личи и от името, Раковсково е преименувано на идеолога на българското национално освободително движение Георги Сава (Стойков) Раковски.

Сред забележителностите на селото е „Златева чешма“, популярна в миналото и като „Златьова чешма“. Пътят до нея не е в особено добро състояние, но се говори, че ще бъде подравнен, за да може мястото и в днешно време да посещава, пък и да дава възможност за излет.

Rakovskovo7Живущите в Раковсково са оптимисти за бъдещето и развитието на селото. Споменават, че лятно време идват около двадесетина деца, които летуват в селото, а от това по-хубаво няма. Плюс за селото е, че много граждани с местни корени, които живеят в по-големи градове, периодично се завръщат в селото, на спокойствие.

Да, основното население е на преклонна възраст, но в последните години се забелязва тенденция за заселване на по-млади семейства. Хората са трудолюбиви, занимават се със земеделие.

Раковсково е живо, готово да увеличи населението си, да се развие в още по-големи мащаби. Има предпоставки това да стане, времето и съдбата ще решат кога.

Rakovskovo8

 

В един от последните летни дни, в горещите обедни часове, по центъра на Раковсково профучаха две джипки с туристи, осъществяващи популярния сафари туризъм. Появиха се изневиделица и нарушиха за кратко спокойствието. Беше толкова тихо, чуваше се само звучното кръжене на няколко оси. Центърът на селото бе празен. Край площада преди малко мина камион с дърва. Явно за някой от местното население.
Всичко си беше все така обичайно за делничните дни.

Довиждане, до нови срещи, Раковсково!

Вижте още:

Морско  земен рай в община Несебър

Ако изоставим този златен кът, ние не сме нация!