Как възпяхме Несебър в Неа Месемврия

Главна категория: Новини
Посещения: 5397

Nea1Несебърски самодейни състави гостуваха в гръцкия град Неа Месемврия, заедно с кмета на община Несебър Николай Димитров. Състоялата се наскоро визита затвърди отличните взаимоотношения между побратимените градове.
Срещата ще се запомни с впечатляващия концерт на несебърските самодейни групи към НЧ „Яна Лъскова“ - ФГ „Месемврия“, ФГ „Българка“ и ФГ „Македонка“ и с щедрия подарък от името на кмета Николай Димитров и неговото семейство – копие на чудотворната икона на „Св. Богородица“, която ще заеме място в новоизградащ се храм в Неа Месемврия.
Впечатления за визитата в Гърция представят Вера Димитрова, ръководител на фолклорна група за гръцки песни „Месемврия“, и още Виолета Георгиева и Юлия Хаджиева от Тракийски клуб – Несебър и постоянни участници във ФГ „Българка“.

Nea2Виолета Георгиева:
Ще започна с предисторията. Преди години, със съдействието на нашия кмет и на отец Петър от храма „Успение Богородично“ в Несебър, беше взето разрешение чудотворната икона от нашата църква да гостува в Неа Месемврия – градчето създадено от гръцките бежанци от Несебър. Преди година и половина голяма група от въпросния град (с танцов ансамбъл, певчески хор и свещеници) бяха в Несебър. Тогава ние ги посрещнахме, направихме един хубав концерт, с който показахме красотата и културата на община Несебър.Сега кметът получи покана да гостуваме там по повод на това, че в гробището на Неа Месемврия се строи параклис, в който искат да има някакъв спомен от гр. Несебър.

Nea5Вера Димитрова:
Неа Месемврия е съзадена от жителите на старата Месемврия. През 1923-1924 г. доста фамилии от нашия регион, тези които са се смятали за гърци, са напуснали своя град и са тръгнали за Гърция, заселили се край Солун и основали ново селище, което нарекли Неа Месемврия. На новото място, започват всичко наново – строят къщи, обработват земята... Създават това селище и го кръщават Неа Месемврия. Когато те са пристигнали там, вече е имало църква, може би изоставена българска църква, защото първо българите са прокудени от там. Решават да я възстановят и започват събиране на пари и дарения от икони и църковни вещи – кой каквото си е донесъл, за да я възстановят.

Nea4Виолета Георгиева:
Жителите на Неа Месемврия ни посрещнаха много вълнуващо, защото те знаеха, че гостите им са от сегашния Несебър. На 5-6 км пък има друго селище, което се нарича Неа Анхиало. Там са се преселили много хора от Поморие.
Първо ни заведоха в една много стара църква – Св. Атанасий и вътре имаше някаква много силна енергия, която всички ние почувствахме. Това е една църква, която е оцеляла във всичките страшни времена на гонения и асимилация. Ние видяхме, горе на тавана, част от български букви още забележими, независимо от всичко, което се е правило през тези години, за да се изтрие българското.

Nea3Юлия Хаджиева:
Запазена е и една чаша за причастия, сребърна. Тя е като реликва. Уникат е! Пази се за спомен от Несебър. Не я ползват, но за тях е най-ценна вещ.

Вера Димитрова:
В църквата има много интересни стенописи и иконостас, включително надписи на български език. Разказаха ни как хората са полагали доброволен труд за нейното възстановяване. Църквата има невероятна акустика. Наредихме се край олтара и запяхме „Отче наш“. В един момент виждам как на една от нашите дами, започват да й текат сълзи от очите, а друга, която винаги е била много освободена и спокойна на сцената, виждам я как трепери цялата. Така вълнуващо им се е отразило, може би и заради звученето в църквата и хубавата акустика. Свещенникът толкова много се впечатли!

Nea6Nea8Виолета Георгиева:
Всички групи слушахме в безмълвие, защото попадаш в един друг свят, връщаш се назад в спомените. Ние не можем да си го представим, но по това, което сме слушали да се разказва, трябва да е било много страшно - да напуснеш по принуда дома си и да отидеш на чуждо място, но тези хора са пренесли дори и вярата си, и църквата си.

Юлия Хаджиева:
Някои от фамилиите останали в Несебър имат роднини там, и сега децата им са в гръцката и македонската група. Срещата им беше невероятна. Много щастливи и с радостни сълзи. Голям възторг!
В този ден, в който трябваше да бъде нашият концерт, валя проливен дъжд, но това не спря хората да дойдат. Залата бе пълна с гости. Бяха възхитени от програмата, която изнесохме. А когато запя гръцкия състав, тези хора станаха прави – пеят и плачат. Бяха щастливи! Те се върнаха в миналото, защото това са стари гръцки песни, които те са пяли. Бяха във възторг! И всички казваха, че през лятото ще дойдат в Несебър.

Nea7

Вера Димитрова:
Културният им дом има 160 места, но той се напълни с хора. Гърците посещават такива събития. Пееха всички с нас. Изпълненията още в самото начало отвориха душите на присъстващите. Беше много хубаво.

Виолета Георгиева:
Накрая показахме българския фолклор. Очите на хората искряха, радваха се, защото нашия репертоар е весел, пъстър, приятен. Приключихме с едно весело хоро, което поведохме от сцената. Хората станаха и се хванаха на хорото.

Юлия Хаджиева:
Имаше подаръци за ръководителите и участниците – едни невероятни хризантеми. Беше много вълнуващо!

.....

Вижте още:

Ако изоставим този златен кът, ние не сме нация!