Петя Кияшкина: В нашата богата експозиция има за всекиго по нещо

Главна категория: Новини
Посещения: 3276

PK GL

През летния сезон Старият Несебър е посещаван от стотици хиляди туристи от цял свят. Многобройните средновековни църкви, старите възрожденски къщи и богатата история на този хилядолетен град привлича вниманието на хората. В разгара на летния туристически сезон разговаряме с директора на музей „Старинен Несебър“ Петя Кияшкина, която сподели с нас впечатленията си от сезона до момента и ни разказа за възможностите, които предлагат на туристите музейните обекти в града.

Госпожо Кияшкина, какъв е интересът в средата на лятото към музей „Старинен Несебър“ и към църквите, отворени за посещение?

Първоначалното ми впечатление е, че сезон 2017 г. е по-добър от предишните сезони. Естествено, към този момент ние нямаме точна статистика. Съпоставяме данните със съответния месец за миналата година и можем да кажем, че туристите, които посещават музея, са доста повече в сравнение с предишни години. Забелязва се, че нараства броят на туристите от Полша, от Испания, а вече доста често идват и групи от китайски туристи, което е нещо ново според мен за туристическия пазар в България.

tur-kitaiКолко хора очаквате да посрещнете това лято?

Обикновено бройката, която посещава музейните обекти годишно, се движи над 100 хил. Надяваме се, че това лято ще бъдат повече. Лошото е, че този сезон липсват круизните кораби. Причините са обясними и те са свързани със ситуацията в Черноморския басейн. Имало е години, в които ние сме посрещали над 40 круизни кораба, а през този година досега имаме само един кораб.

Колко църкви могат да посетят туристите по маршрута „Духовен път“?

Стремежът ни през последните години е да увеличаваме обектите, които туристите могат да посетят в Несебър. От този сезон в стария град може да бъде посетена още една от средновековните църкви. Това е църквата „Св. Тодор“, където също открихме изложба, която прави преглед на несебърската средновековна архитектура и нагледно (с табла и снимки) разказва на туристите за всички средновековни църкви в Несебър. В църквата направихме и възстановка на оригиналния иконостас. През тази година средновековните храмове, които могат да бъдат посетени, вече са шест.

pantokratorКаква е таксата, която се заплаща за посещение на един обект и има ли комбинирани билети?

Във всички наши обекти има такси за индивидуално посещение, които са обявени на сайта на музея. Те са различни за всеки обект и не са променяни през последните няколко години. Нашето желание е туристите да си закупуват т.нар. комбинирани билети, защото по този начин получават отстъпка от индивидуалната цена и могат да се запознаят с повече от музейните обекти в Несебър. Имаме голямо разнообразие от комбинирани билети. Туристът по свой избор може да посети 2,3, 4 обекта или всичките 8, които предлагаме. Може да посети 6-те църкви, може да си избере да види музей „Старинен Несебър“ и част от църквите. Има различни варианти. На всички обекти, където се предлагат комбинираните билети, има подробна информация.

turisti-muzeiКолко струва беседата и какво включва?

По отношение на туристическото обслужване също цената не е променяна. Беседата е 20 лв. за посещение във всеки един обект. Освен беседите, които изнасят нашите екскурзоводи в музейните обекти, ние предлагаме на туристите и панорамна обиколка на стария град. Цената е 30 лв. В археологическия музей разполагаме и с аудио гайд и индивидуалните туристи много често се възползват от тази услуга. Той вече е достъпен на шест езика. За този сезон добавихме и испански език. Когато говорим за туристическото обслужване, можем да се похвалим, че ние сме един от малкото музеи, който започна въвеждането на интегрирана система за издаване на билети и контрол на достъпа. От известно време тази система заработи и в някои от нашите обекти.

turniketКакво включва тя?

В археологическия музей, в църквата „Св. Стефан“ и в църквата „Христос Пантократор“ сме внедрили устройства, които издават фискални билети. Те са по наш проект - красиви, картонени билети със снимки от всичките ни обекти. Тези билети са снабдени с уникален баркод. Засега само в археологическия музей има поставен турникет, който чете баркода и по този начин ние не само контролираме достъпа до обектите, но и можем по-бързо да изготвим статистика колко туристи ежедневно, ежеседмично, ежемесечно посещават музея.

Какво е работното време на музея и музейните обекти?

Работното време на музея също е доста гъвкаво. То е в зависимост от натовареността, сезона и от месеца. През последните няколко години се стараем дори и през зимния период, когато няма много туристи в Несебър, музеят да е отворен. През лятото всички 8 музейни обекта работят без почивен ден, като работното време в момента е до 19 ч., но през втората половина на юли и целия август работното време ще бъде удължено да 20 ч.

Какво е най-интересното нещо в музея, което бихте препоръчали да видят гостите на града? Коя експозиция Ви е любима?

Аз съм малко пристрастна. Всеки турист има различни вкусове и предпочитания. Едни се застояват по-дълго пред златата, втори пред монетите, трети пред иконите, но в нашата богата експозиция има за всекиго по нещо.

Има ли вече планирани археологически разкопки и къде?

През тази година редовни археологически разкопки нямаме, но ще трябва да изпълним поредица от спасителни археологически проучвания, които са породени от инвестиционни намерения. В случая става въпрос за общински инвестиционни намерения. След седмица започваме на улица „Крайбрежна“ в Несебър спасителни разкопки във връзка със строителството на стълба по ската, която трябва да води към новото спортно съоръжение в северната част на полуострова. Спасителни археологически разкопки ще има и през септември в некропола на Месамбрия в близост до СУ „Любен Каравелов“ във връзка със строителството на подземен паркинг.

В Обзор имаше археологически разкопки. На какъв етап са?

В Обзор също ще продължат археологическите проучвания. Там най-важният обект, който трябва да бъде завършен, са късноантичните терми. Останала е една малка част за допроучване.

Бел. ред. * Редовни археологически разкопки са тези, които се провеждат дългосрочно на едно и също място. Те са водени от научен интерес, а не са породени от инвестиционни намерения.

Вижте още: Императорските терми на древна Месемврия, част 1 и част 2