Средата на лятото е - оправдаха ли се очакванията? Интервю с Любомир Данаилов

Главна категория: Новини
Посещения: 5397

lubo-GL2Любомир Данаилов е завършил ИУ-Варна с магистърска степен по специалността Корпоративни финанси. Занимава се с туризъм от 1998 г. Понастоящем е търговски директор за България на една от водещите на пазара международни туристически компании.

Посетил е повечето европейски страни и няколко в Африка и Америка. В интервюто говорим за ситуацията в морските ни курори това лято и дали се сбъднаха очакванията за силен сезон. И още – за реномето на Слънчев бряг, за плюсовете на българския туризъм, за туристите, които посещават община Несебър, както и за много други важни и интересни неща.

От министесрството на туризма се похвалиха с много добър сезон, Николина Ангелкова обеща висок ръст на туристите. Какво реално е положението в разгара на лятото? Има ли ръст спрямо съответния месец през миналите години?

За съжаление, сезонът започна по-слабо от предходния и очакванията се разминават с действителността. В първите месеци на сезона – май и юни има спад на някои от основните пазари. Този месец май беше най-слабия за немския пазар от последните 7 -8 години. Значителен спад се забелязва при руския пазар, но за сметка на това пазари Полша и Чехия в момента бележат ръст и компенсират донякъде спада на тези пазари. Надявам се през останалата част от сезона, че ще могат да се покрият тези минуси и да достигнем миналогодишните нива.10

Къде е ситуирана България на туристическа карта на Европа и кой пазар тук, в Несебър, е най-добре представен?

По предварителни данни от летището най-голям пазар, с най-много пристигнали клиенти, е руският. Почти двоен е обемът му над следващите пазари – Германия и Великобритания. Тук обаче трябва да се отбележи, че по-голяма част от пристигналите туристи са собственици на апартаменти, които отсядат в собствените си жилища или техни роднини и приятели. Както споменах и в отговора на предишния въпрос, на руския пазар бележим спад до момента. По наши данни този спад се дължи на завръщането на Турция на руския пазар и значителното увеличаване на полетните капацитети за тази дестинация.

Какви туристи идват в Слънчев бряг, Несебър и околните курорти?

8Разнообразни са, но ако трябва да конкретизираме, профилът на клиентите зависи от населеното място. Вече се обособиха райони, които привличат семейна публика. Трябва да започна с Обзор, който се специализира в това търсене. Като там търсенето изпреварва предлагането към момента. Свети Влас също е курорт, в който пристигат предимно двойки и семейства, както и крилата на Слънчев бряг. Имам предвид северната и южната част на комплекса. Ако трябва да отворим темата за младежите - настаняването им е съсредоточено в центалната част на Слънчев Бряг. А в Несебър и Равда, за да завърша с целия залив, са пак концентрирани семейства. Хотелите в тези курорти са носечени към този тип клиенти.

11Какви са възможностите реномето на Слънчев бряг да се промени?

Това е широко дискутиран въпрос. Има намесени различни интереси. Промяната на реномето е много дълъг процес. Има такива примери с много известни туристически дестинации като Палма де Майорка, която в началото, говорим за период преди 40-50 год., е известен младежки курорт. И въпреки че сега профилът (като услуга, която предлага) е променен, все още носи реномето за младежки туризъм. Този процес ще бъде много дълъг, но целият бизнес трябва да реши, в каква посока искаме да се развива. Такава промяна може да отнеме повече от 10-20 год. Всичко зависи от усилията на бизнес, включително държавата и местните органи. Дали ще се действа обединено и в една посока.

А всъщност, лошо ли е, че Слънчев бряг е познат като курорт за парти туризъм, за младежки туризъм, че привлича такъв тип публика?

sl.brqg-mostТук може много да се дискутира. Наистина реномето на Слънчев бряг в западните страни се свързва с младежки тип туризъм. Някои ще кажат, че не е хубаво да се губи тази публика. Но комплекса предлага много повече от забавления за младежи. Може би трябва да се помисли за обособяването на една част от Слънчев Бряг за такъв тип туризъм. Ако се обособи такъв район, с маркетингова цел може да се помисли и за ново име.

Как се отразява ситуацията в Черноморския басейн  на туризма?

След кризата в Крим се забеляза драстичен спад на круизите, посещаващи България и като цяло целия Черноморски регион. България не може да бъде изкарана извън този контекст. Почти няма круизни кораби, влизащи в Черно море в момента или ако има, те са буквално единици на фона на 40 до 50 пристигания в предходните сезони. За съжаление, това е голяма загуба както за местния бизнес, така и за туроператорските фирми. Тези клиенти се интересуват от култура, от история, от местни обичаи и традиции. Туристите са на друго ниво, с други интереси от основната публика, която пристига в дестинацията. Това благоприятства удължаването на сезона. Круизните клиенти не се нуждаят от прекрасно топло време и плаж. Те имат друга насоченост.

Според вас кои са плюсовете на българския туризъм?7

Ние имаме прекрасна природа, която трябва да се научим да съхраняваме и да ценим. Друг плюс е близостта до европейските пазари. България е на два, два часа и половина път със самолет от основните пазари в Европа, което е голямо преимущество. Имаме прекрасни плажове! Много малко страни в Европа имат толкова дълги, пясъчни плажове, морето ни е топло и безопасно. Много подходящо за семеен туризъм.

6В какъв вид туризъм трябва да инвестираме?

Би било добре ние да стъпим върху възможностите, които ни дава природата и историята. Тук визирам природните ресурси, балнео, спа туризъм, историческия и културен туризъм. Това като акцент в рекламата на България ще отличи нашата страна от останалите дестинации, с които ние се конкурираме. Имаме нужда от собствен облик.

Всяко лято има нещо, което го отличава. Каква е особеността този сезон?

Този сезон си прилича в една степен с предходния, но и се различава. Приликата е в това, че очакванията се разминаха с реалността. Разликата е в посоката. За съжаление, този сезон ние очаквахме да бъде по-силен от предходния, но по данните, които имам, сезонът е по-слаб. Ако така се задържи обстановката на пазарите в Европа, следващата година не се знае дали ще бъде и на това ниво.

Интервю на Горан Атанасов

Вижте още: Петя Кияшкина: В нашата богата експозиция има за всекиго по нещо