За Богородичните чудеса, очаквани в несебърския храм

Главна категория: Новини
Посещения: 5307

За Богородичните чудеса, очаквани в несебърския храм в навечерието на празника "Успение Богородично"

Наближава най-големият празник за Несебър – Успение Богородично. По този повод разговаряме със ставрофорен свещеноиконом Петър Косев Косев, служащ в едноименния храм на града.

OtecPetar

„Първо, Честит празник на всички! Нека Света Богородица да бъде както закрилница на нашия град, така и да бъде закрилница на всеки един дом, защото Тя е майка, а една майка обича своето семейство и се грижи за него. Най-големият от Богородичните празници е УСПЕНИЕТО, защото той не е смъртта на Света Богородица, а блажено заспиване. Пресвета Богордица няма тяло на земята. След като блажено успение идва при нея, Тя се възнася на небесата. Тя е единственият човек, който се е възнесъл на небесата. Защото Бог има човешко естество, но именно Тя е човек. На самата празнична икона Успение Богородично виждаме как Бог държи в ръцете си Богородица като малко дете. Докато на другите икони Тя държи него, като негова Богородителница. В случая е изографисана символката на Успението, след чието настъпване Той се грижи вече за Нея и за Нейната душа на небесата.“

Разкажете ни историята на храма, и по-точно свързана с неговото име – „Успение Богородично“

-    Храмът е построен преди 140 години. Знаем, че Несебър е бил гръцки мегаполис и по-голямата част от храмовете са построени от гърците, които са живеели тук. Нямаме исторически сведения за причината за избора на храмовото име. Той обаче е построен в чест и слава на Пресвета Богородица. Предполагам, че местните въздигат този храм, защото храм трябва да се въздигне на МАЙКАТА. И тъй като за Пресвета Богородица трябва всичко да бъде най-красивото, най-голямото, най-хубавото, затова и такъв величествен храм е бил въздигнат в Нейно име. Той е копие на Старата Митрополия, която е в чест и слава на Св. София, Премъдрост Божия. Този храм е трикорабна базилика, обновяван през последните години. Преди това той никога не е бил изографисван, но сега е изцяло изографисан, за да може, когато влезем в него и отправяме молитва към Бог, към Пресвета Богородица, самите Те да виждат грижовността, която ние полагаме за Техния Дом и така и Те да се грижат за нас и за нашия дом.

Успение Богородично наричаме Голяма Богородица, а Рождество Богородично – Малка Богородица. Защо във философията на православното християнство кончината е по-значима от раждането?

-       Да, това е така. Защото човек се прославя с ЖИВОТА си, човек не се прославя със собственото си раждане. Успението е краят на човешкия живот, но ако този човешки живот е увенчан с духовност, с мъдрост, с достойнство, това е повод да се чества неговият край – Успението. Защо честваме повече обесването на Васил Левски, отколкото разждането му? Защо честваме на 2 юни смъртта на Ботев и на всички четници, а не честваме рожденните им дати? Така е и с всеки забележителен земен човек – цар, император, княз, крал – честваме неговата смърт.

Какви чудеса са се случвали в храма и Вие самият бил ли сте свидетел на такива чудеса?

-       Да, отскоро дори решихме, че трябва да направим книга, в която хората да вписват случилите им се ЧУДЕСА. Но не всеки идва да благодари. Ние искаме, но не благодарим. Чудотворната икона на Света Богородица помага на хора, които не могат да имат деца. Напоследък това е много често срещан проблем. Не зная на какво се дължи, но хора, които идват тук с този проблем, получават изцеление. Например мои приятели имат близнаци, които вече са на 10 години. За съжаление, все по-малко млади хора търсят изцеление в храма. В навечерието на празника, на 14-ти срещу 15-ти август, голяма част от хората преспиват в храма, на символично място, наречено дърво. Съществува легенда, че в миналото иконата се явява няколко пъти в клоните на дърво, намирало се на това място в храма, под което е имало килийно училище. Сваляли я, носили я няколко пъти в друг храм, но след това отново я намирали там. На това място намерили съкровище, с което започнали да изграждат този храм.

Каква ще бъде програмата, подготвена за празника тази година?

-      shestvie 1На 14-ти вечерта ще бъде отслужено нощно бдение, ще бъде изложена Светата плащеница с образа на Света Богородица и извършено символично опело – служба, която да засили нашата молитвеност. Освен това, единствено тук от целия свят, военнослужещи от Българската армия носят иконата за БЛАГОСЛОВЕНИЕ из целия Стар град. На следващия ден от 9:00 ч. започва Божествена Света Литургия Златоустова, в чест и слава на Пресвета владичица наша Богородица. Празникът в Несебър за поредна година ще бъде уважен от Сливенския Митрополит Йоаникий. Поради лични причини тази година Ути Бъчваров няма да бъде гост на празника в Несебър.

 

Как трябва да се подготвят местните християни за празника?

-      Местните християни трябва да са започнали да се подготвят още на 1 август, когато трябваше да започнат да постят. После да се изповядат и на самия празник да се причестят. Това е пътят на всеки християнин. Празникът не е курбан, не е само трапеза. За всеки един празник, било то богородичен, господски или мъченически, празникът, това е МОЛИТВАТА.

Къде нареждате празникът Успение Богородично в йерархията на вашата лична ценностна система?

-     За мен и за моя дом този празник е на много преден план. Преди, по времето на социализма, в моето семейство моята баба и моите възрастни родители на този ден събираха свои близки, защото баба ми беше много религиозна жена и смяташе, че Света Богородица пази нас и нашия дом. И така беше, разбира се! Ние и до ден днешен спазваме всичко това. Аз не съм несебърлия, но Несебър е моят град, затова аз полагам толкова грижи, за разлика от много местни хора. Този храм беше паднал преди 15 години.

Разкажете ни откъде сте и как станахте свещеник?

-    Родом съм от Сливен, където хората са много по-религиозни. Бедни, но религиозни. Преди 20 години станах свещеник. Възпитаник съм на Софийски Университет, Богословски факултет. Гордея се с моето образование, защото това образование са получавали велики българи. Ботев е завършил семинария в Одеса, Левски е бил част от духовния живот на църквата. Той не е само Васил Иванов Кунчев, той е Дякон Игнатий, защото духовният сан е за цял живот. Проблемът и моята болка е липсата на религиозност у българина.

Храм се изгражда и възстановява трудно. Как може да се съгради наново вярата в душата на българина?

-      Първото и най-важно е семейството. Спрете да купувате на децата си телефони, а им говорете, четете им и им купувайте книги! В книжарниците вече има такива прекрасни издания, луксозни – нека да четат! Децата трябва да се възпитат в страх Божи, което означава почитание, както и към възрастните – родители, баби и дядовци. Така в последствие това трябва да премине в училищното образование. Много хора излязоха подготвени от Богословския факултет, но вероучение в училищата е само свободно избираем предмет.

Мислите ли, че съвременните родители имат потенциал да възпитат децата си в християнската вяра?

-       Съвременните родители първо нямат потенциал да създадат семейста. Не се венчават, не се женят – така било модерно. Ами защо спират на знак STOP? Това модерно ли е? Кое не е модерно? Да получим благословия от Бога ли? Та ние, ако не получим благословия от Бога да жиеем заедно, щастливо, в тайнството венчани, кой ще ни благослови? Църквата дава благословията. През вековете църквата е била всичко – и за болка, и за радост българите са се събирали на едно единствено място – в храма.

Вашето пожелание за празника?

-        Моето пожелание е първо - хората да бъдат смирени, второ - да вярват и да се уповават на Бог и на Пресвета Богородица, трето – да няма отчаяние. Никога не искам да чувам израза „Бог ни забрави“. Как ние не забравяме децата си? Бог как ще забрави децата си? Нека хората да бъдат силни духом като се уповават на Бог, да не се уповават само на материалното. Когато не успеят в някое начинание, нека не търсят причината в Бог, а в себе си.  Нека преди всяко начинание влязат в църквата, за да се помолят Бог да благослови начинанието им. Ако осъществява всичко това, човек ще успее. А Света Богородица, дори да не я молим за това, Тя ще се грижи за нашия дом. Всяка майка се грижи за дома си.

shestvie 2