Спасение за връстниците на динозаврите

Главна категория: Новини
Посещения: 3187

Тази седмица Центърът за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки в с. Баня отбеляза своята 10-годишнина. Вижте повече ТУК.

В центъра в момента пребивават около 200 екземпляра, като освен основните 2 вида местни, тук се срещат 7-8 вида сухоземни костенурки от общо близо 50.

По този повод се срещнахме със създателя и управител на центъра Иво Иванчев.

kostenurki ivo

Г-н Иванчев, защо е създаден Центърът за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки?

Радвам се, че ми задавате този върпос, тъй като той е основен. Много малко хора знаят, включително биолози, че костенурките в момента са групата гръбначни животни, която е най-застрашена от изчезване. 48% от видовете костенурки на Земята са на границата на пълното изчезване. За сравнение – след тях с 43% са приматите. Всеки знае за слонове, лъвове, тигри, но много малко хора знаят, че костенурките са близо до пълното изчезване. Поради непознаването на този проблем, повечето хора мислят, че Центърът е някаква екзотична идея.

Костенурката е животно, уникално във всяко отношение – неговата биология, екология, анатомия. Един американски биолог веднъж каза, че това е единственото животно, което може да прибере ръцете си в гръдния кош. Проблемите на костенурките са специфични и изскват специфичен подход и отдаденост. Такива центрове има на много места по света, а в България е само един – тук, в с. Баня. Благодарение на него имаме няколко хиляди живи костенурки повече, отколкото преди това.

Каква е заплахата пред костенурките?

Заплаха е това, че има хора, които ги ядат. Костенурките стават жертва на едни изключително безпочвени, но дълбоко вкоренени схващания, че тяхната кръв е лековита. Най-пагубен фактор за тяхното изчезване, обаче, е унищожаването на местообитанието им. При урбанистични дейности много други видове биха могли чисто механично да избягат и да се спасят. Костенурката не действа така. Тя се опитва да се зарови, да остане незабележима и става жертва на поголовно и масово унищожаване на местообитанията.

Кои са враговете на костенурката в хранителната верига, освен човека, за който споменахте?

Костенурките са едни от най-старите животни на нашата планета. Много малко наши съвременници са видяли динозаврите да идват и да си отиват – те са едни от тях. Те са развили еволюционна стратегия на късно съзряване /15-18г./, но вече един възрастен индивид, успял да достигне полова зрялост, почти няма врагове в природата. Естествено, някои орли се хранят с тях, но вече и орлите са толкова малко, че не биха повлияли върху популацията на костенурките. Изследвания показват, че не повече от 4-5 на 1000 костенурки успяват да доживеят полова зрялост.

Каква е ползата от костенурката в природата и какви биха били последиците от нейното изчезване?

Тя има основна роля в дадена еко система, систематично извършва подбор на треви – едни изяжда, други оставя. Костенурката заема една уникална ниша в дадена еко система, където живее, най-вече като регулира тревните съобщества, защото тя е едно тревопасно животно. Съответно, тя е много важна като храна на орлите, тъй като в много райони двойки орли се хранят изключително с костенурки. Когато ги няма костенурките, орлите също изчезват. Много хора задават въпроса за ползата от костенурките. Човек не бива да подхожда с високомерие и да определя според собствените си потребности ползата или вредата от даден вид.

Разкажете ни за нрава на костенурките. Костенурката е любим герой от българския фолклор. Може би това има връзка с нейния характер?

Какво да ви кажа, аз страшно много съм научил от костенурките. И по-точно: как бавно да стигаш далече. Общо-взето това е тяхната най-печеливша стратегия. Особено в днешното забързано ежедневие, костенурките ме научиха, че за да се достигне до конкретен резултат, формулата е „бавно, но винаги в една посока“.

Грешно ли ще бъде, ако кажем, че основното качество на костенурката е мъдрост?

Не, в никакъв случай. По нашите стандарти, според които сме свикнали високомерно да се постаяме на върха на еволюцията, за нас костенурката не е толкова интелигентно животно. Но, когато имаш възможността да поживееш сред тях, виждаш, че тяхната мъдрост е много по-устойчива от нашата. Ние сме единственият вид, измислил оръжия за собственото си масово унищожение. Вид, който променя околната си среда дотолкова, че става невъзможно да живее в нея. И същевременно наричаме себе си върха на еволюцията. Костенурката във всички случаи може да даде алтернатива на една такава концепция и да ни накара да се замислим. Все пак хората са на планетата от 20 хил. години, а тези животни я обитават от 220 млн. години.

Какво си пожелавате за вашата дейност и за центъра?

Когато човек се занимава с костенурки, най-вече трябва да мисли за това какво ще се случи след него. Най-голямото ми желание е да имаме последователи, защото костенурките живеят дълго, а и проблемите им са много дългосрочни. 

kostenurka2