Дамски клуб „Монро“: "Да дадем път на младите, защото те имат какво да кажат"

Главна категория: Новини
Посещения: 4689

Monro 1Дамски клуб „Монро“ е организация, която цели да разгърне потенциала на младите хора в Обзор. Мотото на движението е: "Да дадем път на младите, защото те имат какво да кажат". Основните линии на развитие на Дамски клуб „Монро“ са благотворителност, различни инициативи, кампании и акции, в които да участват малки и големи. Членовете на клуба активно работят както за по-доброто бъдеще на децата, така и за достойните старини на възрастните хора. Младата организация подарява щастие и усмивки, съхранява българските традиции, ангажирана е с проблемите на гр. Обзор, грижи се и за околната среда.

Monro 2Клубът все повече се разширява, членовете на структурата се радват на подкрепа и помощ и от хора, които не са от Обзор - с дрехи, книги и др. От Дамски клуб „Монро“ са категорични, че не искат да се ограничават само с Обзор. Те помагат на хора в нужда от всички точки на община Несебър, а и от страната. Клубът е официално регистриран и всяка подкрепа се оторизира с документи, има и подкрепата на кмета на Обзор, Христо Янев.

Днес ви срещаме с Атанаска Белчинова и Янислава Димитрова, основателки на дамски клуб „Монро“.

Monro2Monro 3- Как се роди идеята да бъде създаден Дамски клуб „Монро“ в Обзор ?
- Атанаска Белчинова: През 2015-та година бях кандидат за общински съветник. Имахме срещи с най-различни хора. Един господин от града предложи, ако не стана общински съветник, да се занимаваме с благотворителност, тъй като явно видя, че сме дейни хора. И тъй като не станах общински съветник, заедно с нея /б.р. Янислава Димитрова/, решихме да се създаде клуба, като в началото, а и в момента, кметът на града ни помага във всички аспекти. Клубът до ден днешен се развива, работим основно социални дейности – събираме дрехи, обувки, храна. Който има нужда от нещо, се обръща към нас. Гледаме да не отказваме на никого, стига да имаме възможност. Помагаме не само на хора от града.

- Имате 2 години дейност, вече представихте и отчет пред местните жители. Как протичат срещите Ви с тях ?
- Атанаска Белчинова: Представяме това, което е направено през годината, предлагаме и новите си идеи, които са стиковани с управителния съвет на клуба, провеждаме и дискусия, в която приемаме нови идеи.

Monro 4- Какви инициативи сте имали до момента?
- Янислава Димитрова: Тръгнахме с коледна кампания, тогава беше такъв периода. За първи път събирахме книги и дрехи, които бяха дарени на домове за деца с увреждания, както и на здрави деца във Варна и с. Тополи.
- Атанаска Белчинова: Коледната кампания се водеше за събиране на средства за закупуване на количка и вертикализатор. Имаме две деца в Обзор, които са с церебрална парализа, основно послужиха за тях.
- Янислава Димитрова: По-големите инициативи са куклите (Боби и Кели), които са на пешеходните пътеки, люлката, която е за деца с увреждания, библиотеките тип „къщички“.
- Атанаска Белчинова: През 2017-та година повечето инициативи и кампании бяха за колоездача Митко Тодоров (б.р. който, за съжаление, ни напусна). Имаме поставена маса за шах в центъра на града.

Monro 5- Какво предстои пред Дамски клуб „Монро“ ?
- Атанаска Белчинова: В двора на училището има лостове, където тренират младите момчета, а през лятото и гостите на града. Там мислим да се обнови изцяло площадката.
- Янислава Димитрова: Тя е в окаяно състояние. Лостовете трябва да се освежат. Настилката е от пясък, трябва да се поднови с друга.
- Атанаска Белчинова: Искаме да направим 3D пешеходна пътека. Имаме идеи как да изглежда. Искаме да изградим и една пейка за кърмачки. Инициативата се казва „Майчин кът“. Тази пейка е с плот за повиване на бебета. По-големите ни идеи са от наша приятелка от Германия. Предстои ни и коледна кампания, по която започваме да действаме.
Влезли сме в контакт с Весела Тотева, журналист. Тя посещава училищата в България, изнася лекции за живота на наркомана, и това, което тя е преживяла. Обзор е град, според нас, от който децата излизат да учат в Бургас и Варна и попадат в един отворен свят без надзор. Една такава беседа би била много добре за децата.

Monro 7- Как да Ви намерят хора, които могат да помогнат с нещо ?
- Атанаска Белчинова: Контактът става чрез нашата страница във Facebook. Много често, когато имаме нужда от някакви големи неща, се свързваме с хотелите, които са около Обзор.
- Янислава Димитрова: Хората вече ни знаят, когато започнат през пролетта или есента да си разчистват къщите, ни се обаждат.
- Атанаска Белчинова: Местните вече се научиха, че всичко, което им е ненужно, може да послужи за някой друг, и го носят тук (б.р. в офиса на Дамски клуб „Монро“, който е ситуиран на автогарата в Обзор). Търсим спонсори постоянно. Често ни се случва именно чрез нашата страница във Facebook да отправяме апел, когато е нужно да помогнем с нещо на някого.

Вижте още:

Какво (не)знаем за Приселци ?

Раковсково отново ще го бъде

Морско  земен рай в община Несебър

Обзор  новата ривиера на северното черноморие

Ако изоставим този златен кът, ние не сме нация!