Венцислав Гичев, председател на „Атлетик“ /Нс/: За нас е важно да научим децата да играят правилно футбол

Главна категория: Новини
Посещения: 7893

Atletik1Събеседник на Melnicata.com е Венцислав Гичев, председател на ФК „Атлетик“ /Несебър/, който дава път за развитие на младите футболни таланти от община Несебър. В отбора са влючени както ученици, така и деца от детските градини.
ФК „Атлетик“ се отличава от останалите клубове, като залага на работата си единствено с деца, като им помага в техните първи стъпки в най-популярната игра.
Подробности за развитието на отбора научаваме от Венцислав Гичев, който бе любезен да сподели всичко, което се случва около ФК „Атлетик“.

- Да започнем с идеята за създаването на този отбор. От колко време работите с децата и как така решихте да се занимавате с детски отбор?
- Идеята за създаването на отбора се осъществи през 2014-та година. Вече близо 4 години работим с най-малките деца, прохождащите, във формат Футбол 5.
Ние решихме да създадем този клуб, за да обръщаме по-голямо внимание на децата, които тепърва искат да се занимават с футбол, защото първите стъпки са най-сложни във футбола. За това моето решение беше, да взема човек, който да ми помага, за да можем да обръщаме максимално голямо внимание на децата, защото един човек с 16-20 деца трудно би се оправил при най-малките. За това се доверих на Павел Колев, който ми помага много. Разделяме децата на групи най-много по 7-8, за да можем да обхващаме най-голям периметър при тях, за да може малките детайли, които са най-важни при децата, да им се обръща най-голямо внимание.

Atletik2- С колко гарнитури разполагате ?
- В момента участваме с два отбора, които участват в първенство Футбол 5, защото за мен е правилно всички деца на този етап да играят, да можем да даваме максимално много време на всяко едно дете. За нас най-важно е не резултатите, а всяко едно дете да вземе максимум време участие, защото на този етап качествата се оформят технически, а и да могат да мислят. Имаме случаи, в които деца изпреварват други в развитието си.

- Какви ще бъдат амбициите в перспектива, ще търсите ли варианти да развивате отбора с по-големи формации?
- На този етап сме се фокусирали изцяло в работата с малките. Искаме да дадем на децата една добра основа във Футбол 5, един добър старт, и когато децата станат готови за Футбол 7, когато са минали през нас 2 или 3 години, това ще е една добра основа децата да преминават в ОФК „Несебър“. Имаме споразумение с тях, за да може един готов отбор да продължи във Футбол 7. На този етап е нормално да работим с малките, да ги предоставяме на тях (б.р. ОФК „Несебър“)

Atletik7- Т.е. няма конкуренция между двата отбора, а напротив – има сътрудничество.
- Да, има сътрудничество, защото мисля, че така е по-правилно, за да може да бъде полезно и за децата. За мен работата с най-малките е може би най-трудна във футбола, защото се изгражда основата - техника, физика, тактика и накрая психика. Това са най-важните неща, които от сега да ги получат децата. Мисля, че се справяме, гледаме да участваме постоянно по турнири. Тук (бел. ред. в Несебър) направихме турнир за Ден на детето за 300 деца, който се получи много добре. Дойдоха много отбори, които сега те ни канят.
Atletik3Предстои ни от 14-ти до 17-ти декември да отидем на турнир във Велико Търново, където ще бъдат отборите на „Левски“ /Сф/, „Локомотив“ /Пд/, „Дунав“ /Рс/, „Берое“ /Ст.Загора/. Това е турнир, който за нас е чест, че са ни поканили, защото по принцип търсят големи градове, но щом забелязват в нас прогрес, аз се гордея, че работим добре и сме на правилния път.
Много сме бладодарни, че още от самото начало имаме подкрепата на Община Несебър, включително в лицето на Николай Димитров, кмет на община Несебър, Румен Кулев, председател на Общински съвет – Несебър, на общинските съветници също, защото те следят изявите ни, интересуват се как се развива отбора, дали сме добре, дали имаме нужда от нещо.
Няма как да не ме радва това, че нашия отбор ще получи пълна екипировка в края на седмицата от г-н Пейко Янков (бел.ред. общински съветник) и Иван Ламбов. Те двамата дадоха средства, с които да бъде закупена екипировка на отбора. Това включва официален нов екип, тренировъчен екип, анцузи, шушляци, шуби. Децата ще бъдат от горе до долу облечени през целия зимен период, за да може да имат нормален тренировъчен процес, да можем да се явяваме във вид по турнирите, да изглеждаме добре.

Atletik4- Има ли в отбора деца, които не са от Несебър, ?
- Много деца имаме от Свети Влас, от Равда, Ахелой, от други места. От човек на човек се предава информация за съществуването на отбора. Постоянно идват нови деца. Това ни радва.

- Как протичат тренировките?
- Набор 2009 г., който участва в първенство, тренира 3 пъти в седмицата. Гледаме да им обърнем максимално време. Занятията преминават в рамките на час и половина. Веднъж в неделя участват в първенство, а когато нямаме шампионатни мачове, се опитваме всяка седмица да играем контроли.
По-малките, които са родени през 2010 г., тренират по два пъти в седмицата, а скоро и те ще преминат, както батковците си, в етап на 3 тренировки през седмицата.

Atletik5- Децата от детските градини, които са част от „Атлетик“, къде тренират?
- В детските градини, там, където има възможност - в салони или подходящи за обучение пространства. За тях веднъж в годината правим турнир, в който участват всички. Там виждат какво е футболът, и амбицията да станеш футболист. Всяка година получават купи, медали, плакети, което ги радва и впечатлява.
Доста хубави моменти имаме, включително и около турнира, който организирахме за 1-ви юни – Ден на детето. Събрахме двата отбора, защото ние сме на принципа да не се делим. Всички отидохме на ресторант, направихме почерпка с една голяма торта, наградихме всички деца.

- Има ли деца, които на тази крехка възраст – 5, 6, 7 години, се открояват от останалите, на път са да станат футболисти ?
- Да, има деца, които се отличават още от малки, виждат им се качествата, но това не е гаранция, че на по-късен етап, дори дете, което отначало не е проявявало интерес към играта, няма да го надмине и с труд, работа и постоянство в тренировките, защото всеки талант има нужда от това да бъде развит. На по-горен етап по-талантливите деца са малко по-мързеливи от по-неталантливите. В много от случаите виждаме как едно дете спира своето развитие, а друго, което е било по-назад в своето развитие, го изпреварва. Интересното е, че това става за кратък период – 4-5 месеца. Много интересен етап е развитието и при децата. Трябва много да се внимава с всяко едно дете, за да може да се изгражда като футболист. Гледаме да помагаме на децата във всички фази на развитие.
Павел Колев, който е дългогодишен централен защитник, се опитва да показва на децата как се играе в защита, аз работя в другата фаза – по-офанзивно. Така се опитваме да им дадем максимум знания и умения на тази възраст, да ги подготвим и малко по малко да навлизат във футбола. Искаме да виждат как се мисли и работи професионално.

- Можем ли да говорим за цели, които гоните в първенствата ?
- Ще ви кажа кое ми прави лошо впечатление. Може би повечето клубове са зависими от хора, които са над тях, забелязвам и в Бургаска област, че много отбори търсят резултатите, което за мен е напълно грешно. Примерно, в някои отбори не си пускат в игра всичките деца, а определена група. Много колеги гледат на първо място да са резултатите. За нас най-важно е всяко едно дете да участва във всяка среща. Това за тях е един вид тренировка. До юношеска, до 18 годишна възраст, те трябва да нямат тайни в играта. Те са деца, трябва да се опитат да си подадат топката 10-15 пъти, ще сбъркат, ще получат голове, но по този начин се изграждат и се учат дори от самите си грешки. За нас е важно да научим децата да играят правилно футбол, за да може да не се страхуват от топката, да се опитат да подават, да търсят топката, да я искат. Хубаво е да побеждаваш, но не на всяка цена. Децата трябва да усещат вид забавление, за да могат да прохождат във футбола.
Ние ходим с по 15 деца на мач, разчитаме на всички. На всички даваме необходимото време, защото следващия етап, когато станат младша възраст, ще бъде много полезен за колегите, защото нямаме деца, които да не са играли.
На децата сме дали до момента по 40-50 мача, а някои още нямат 1-ви, 2-ри клас, което е много добре за тях. Набор 2009 г. са участвали на 5-6 турнира до момента.
Като класиране вървим много добре. Единият отбор е на 4-то място от 8 отбора, с равен брой точки с третия. Другият отбор, в който дори са по-малки деца, те са разделени на две групи. Във втората група са на 3-то място с 2 загуби и 7 победи.

Atletik6- Има ли и момичета, които тренират с отбора?
- Има, играят заедно с момчетата. До 14 годишна възраст не е проблем да играят заедно. Има такива, които са сериозни, движат се добре, ако продължат така, също ще участват в първенството.

- Срещате ли обществена подкрепа ? Има ли си необходимото оборудване отбора ?
Искам да споделя, че в началото ни беше много трудно, но когато хората виждат нашата работа, тя не остава незабелязана. Получаваме все повече подкрепа от местния бизнес под една или друга форма. Много често ни се осигурява и превоз до Бургас. За мен това е пътят. За да имат децата развитие, трябва местния бизнес да гледа към тях. Това не е свързано с много средства за закупуването на една екипировка, да се осигури едно нормално придвижване до мястото на провеждане на турнирите, неща, с които към момента се справяме и виждам, че нещата се развиват и ще стават все по-хубави. Ние сме перфектни по отношение на оборудването – топки, ластици, стълбички, топки за координация. Има за всяко дете топка.
Важно е за децата в днешно време да спортуват, защото виждате, че с техниките, компютрите, е трудно да ги накараме да спортуват.

- Пожелавам бъдещите Меси и Роналдо да са в школата на „Атлетик“!
- Благодаря !

Вижте още:

Стойчо Кукучев: Виждам в перспектива Несебър с мъжки и женски отбор по баскетбол

Сенсей Христо Терзиев: Трябва да възпитаваме в децата национално самочувствие

Кръстьо Пеев: Искам да възродим Гран при на Слънчев бряг