Хандбалът в Несебър е жив !

Главна категория: Новини
Посещения: 12454

CvStoykovЛюбимият спорт на няколко поколения несебърлии се завръща на хандбалната карта, след като млади и ентусиазирани привърженици на спорта се захванаха с не леката задача да възстановят местния отбор. И той вече е факт ! Клубът ще носи името на Петър Бабев, емблематичен треньор на хандбален клуб „Несебър“, с чието име се свързва възхода на отбора преди години. Избраният за председател на възродения клуб, Цветан Стойков разказа за Melnicata.com любопитни подробности за създаването на отбора, за идеята и за плановете за развитие на ХК „Петър Бабев“.

- Как се роди идеята за възстановяването на хандбала в Несебър ?
- Тази идеята винаги я е имало. Още с Петър Бабев, Бог да го прости, докато беше жив исках да възстановя детския хандбал. Така се случи, че не можахме. В същото време мои бивши съотборници и конкуренти от Бургас ми съобщиха, че са малко разочаровни от бургаския хандбал, специално мъжкия за момента. Така решихме да дадем старт на тази идея, като базата на този възроден хандбален отбор да е Несебър и главно искаме да работим с деца и мъже. Детският отбор ще е с деца от Несебър, а мъжкия отбор ще е съставен от бивши кадри на ХК „Несебър“, „Порт“ /Бургас/ и „Бургас` 93“.

- Ще се включите ли в първенствата от новия сезон 2018/2019 ?
- Целта е да започнем тренировки с деца 4-5 клас, като основен приоритет на този план е и мъжки отбор. Той ще започне в „Б“ група, която протича не като стандартно първенство, а на 3 отделни турнира. В същото време разбрах, че имаме право да участваме и в турнира за Купата на България.

- Какви са плановете за развитие на отбора ? Може би ще се стремите да изградите една школа с момчета и момичета, които да пробиват в представителните гарнитури ?
- Точно така. Цялата идея е да се започне, не само с мъжкия отбор, в който много бивши хандбалисти изявиха желание да участват, но и децата, които ще дадат тласък на хандбалния клуб в Несебър. И в бъдеще - на хандбални клубове в Бургас, София, Пловдив, Варна, Добрич, където и да отидат да учат след 7 или 12 клас, за да могат да продължат да играят спорта, който обичат.
За момента няма да започваме с женски отбор, но това, което чух из града, е че бившите хандбалистки на Несебър също искат да участват. Не знам доколкото сериозно или шеговито са го казали, но създаде ли се женски хандбал, със сигурност ще има и момичета за отбор.

- Когато се е повдигал въпросът за хандбален отбор в Несебър, не веднъж е ставало дума, че базата не е достатъчна за провеждане на тренировки и официални срещи. Как ще се действа по този въпрос? Единствено салона на СУ „Любен Каравелов“ ли, евентуално, ще ползвате ? Имате ли алтернативни варианти ?
- Говори се за голяма зала, името на която все още мисля е заложено по проект да е „Жулиета Шишманова“. Нереалистично е да се каже, че ще се направи в скоро време, но има проект и до 2 години трябва да бъде изградена една зала, която ще се намира на стадиона. Тя ще бъде предназначена за хандбал, волейбол, баскетбол, мини футбол и тенис, заедно с 4 съблекални, места за зрители и т.н. Ние не случайно, когато възстановихме клуба го регистрирахме хандбален клуб „Петър Бабев“ – Несебър. Изключително се надявам и вярвам, че тази зала ще бъде завършена. Тя е малка, в сравнение с тази, която г-н Бабев, Бог да го прости, искаше да бъде направена, но е нещо, с което ще се започне и е достатъчно.
Все още има игрища пред училището, асфалтови, но доколкото знам и там предстои ремонт, очаква се едно от игрищата да бъде с по-мека настилка, което е много добре. Да, няма да е закрито, при период на дъждове и лоши метеорологични условия няма да може да се тренира, но за сметка на това ще има къде да се провежда тренировъчен процес.

PetarBabevhtTptrakiahandballOrg- Как се спряхте на името на отбора – ХК „Петър Бабев“ ? Имаше ли други варианти ?
- Когато решихме да възстановим клуба, идеята ни беше да го възстановим с оригиналното му име – ХК „Несебър“. Защо исках да възстановя стария клуб? Защото исках да поема традициите. Това не означава, че с този нов ХК „Петър Бабев“ - Несебър не се продължават традициите. Те се и усвояват, защото г-н Петър Бабев, Бог да го прости, той е началото на хандбала в Несебър. През 1964 г. създава ХК „Несебър“ и до преди 3-4 г. го е поддържал. ХК „Петър Бабев“, който вече е регистриран, от 19 май пое тези традиции, които стария ХК „Несебър“ поддържаше.

- Имате ли вече осигурена подкрепа в аванс, включително финансова?
- Всеки един общински клуб, както е и ХК „Петър Бабев“ - Несебър, разчита на подкрепата на Общината. Докато се стигне до тази подкрепа, трябва да мине, доколкото знам, един период от 1 година, защото всеки може да си създаде един клуб и да си усвоява средства. За това ще изчакаме този период, а междувременно ще потърсим инвеститори, които да подкрепят отбора. Те ще са нашата първоначална подкрепа за закупуване на спортна екипировка. Това, което ще получат обратно, е реклама от този отбор – детски и мъжки.

- Кога ще е първата официална или неофициална среща ?
- За първата официална хандбална среща все още нищо не мога да кажа, тъй като трябва да излезе новата програма за деца и мъже. Дано новата зала да бъде по-скоро изградена, за да можем домакинските си мачове да провеждаме на местна почва. Апелирам към всички, които желаят да подкрепят отбора, да следят нашата Facebook страница, да я харесват. Там ще има актуална и официална информация за хандбалния клуб.

- Каква е струкрурата на ХК „Петър Бабев“ ?
- Председател на клуба съм аз - Цветан Стойков, зам.-председател е Николай Андреев, който е бивш играч на „Бургас` 93” и Николай Станков, който е бивш играч на „Порт“ /Бс/. В учредителния съвет, където има и повече несебърлии, са г-жа Бабева, съпругата на г-н Петър Бабев, г-жа Славова, която е бивша хандбалистка, една от първите в Несебър, Миро Станелов, Ангел Йорданов, Стефан Колчев, който не е местен, но неговата подкрепа ще е от гледна точка на дизайн и организация по проекти, относно хандбалния клуб за в бъдеще.

Handball- Няколко думи за Цветан Стойков ?
- Спортна натура. Човек, който се възхищава и обича спорта.

- Финален въпрос. Върви ли напред несбърския спорт ? Говорим за футболен отбор във Втора професионална лига, говорим за прогреса на баскетболния отбор. Развива се ветроходство, карате, фехтовка, спортни танци, художествена гимнастика, колоездене и прочие. Ето, сега възстановявате и хандбала.
- Ти сам каза и изброи толкова много спортове! Аз само искам да поздравя момчетата и децата на треньора на баскетболния клуб в Несебър, защото те постигнаха много за този период от време, което им трябваше да се адаптират, да тренират и стигнат до победния тур. Ние сме хандбален отбор, но ще подкрепяме всички други спортове, които се развиват в Несебър. Все пак тези спортове се създават, за да помагат на децата, младежите, та даже и на мъжете, да се изградят като характери. Децата и младежите, мъжете и жените да продължават да практикуват това, което ги разпуска и им дава удоволствие. За това и възстановяваме хандбалния клуб, за да може и любителите и на този спорт, който е много атрактивен, офанзивен и технически същевременно, да продължат да го практикуват или да му бъдат просто фенове.

*На втората снимка вдясно, чийто автор е Trakiahandball.org, Петър Бабев получава плакет от УС на ЗХС '' Тракия'' за особени заслуги в популяризирането и развитието на хандбала в Несебър и в страната. Кадърът е от 2010 г.

Вижте още: Дамски клуб „Монро“: "Да дадем път на младите, защото те имат какво да кажат"