Световният ден за борба срещу СПИН бе отбелязан от учениците в Оризаре

Главна категория: Новини

Oz1dec1Световният ден за борба със СПИН се отбелязва всяка година на 1-ви декември. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

Учениците от ОУ,,Г. С. Раковски” с.Оризаре изработиха табла и предоставиха информационни материали на връстниците си във връзка с тази дата.

Oz1dec2Възпитаниците на училището в Оризаре представиха в аванс презентация и обсъдиха филма „Ти гониш“, свързана с болестта, където бе изяснено какво е СПИН, симптоми на СПИН, как да се предпазват, как могат да се заразят. Учениците получиха информация и за червената панделка, която се поставя в този ден. Тя е символ на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на всички в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН.

Акцент на инициативата бе здравно-сексуалното образование под формата на презентации и дискусии.

Вижте още: В Обзор обявиха конкурс за най-добра сурвачка