Съединението прави силата

Главна категория: Къде|Какво

 съединениетоЧакайки дългия уикенд и потънали в планове за него, се питам даваме ли си сметка защо 6-ти септември е почивен ден. А защо е обявен за официален празник?

На 6ти септември 1885 година Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с вече освободеното Княжество България. Това се случва въпреки решенията на Великите сили и Берлинския конгрес. В резултат на военене преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гавраил Кръстев е свален от власт и е заменен от управление, назначено от българския княз Александър Първи. До Съединението се стига след народни бунтове в южните градове Панагюрище, Чирпан, Пазарджик и други селища, като те са се координирали от Българския таен централен революционен комитет.

И все пак международното признание не е последвало веднага. Първо България е била заплашвана от война с Османската империя, не е срещнала подкрепа нито от Великите сили, нито от Русия. В подкрепа на Батенберг по времето е била Великобритания, но и това не е достатъчно. Сагата приключва със Сръбско – българската война, като Сърбия е подкрепена от Австро – Унгария, но въпреки подркрепата, българите успяват да победят и битката на Сливниця слага край на разделението. Съединението получава дипломатическо и международно признание с българо-турската спогодба от 20 януари и Топханенския акт на Великите сили от 24 март 1886 г. В замяна на османското съгласие за персонална уния на Княжество България и Източна Румелия начело с българския княз България отстъпва на Османската империя Кърджалийска околия и Тъмръшките села. Сливането на Северна и Южна България е утвърдено окончателно едва с признаването на българската независимост през 1908 – 1909 г. (което между другото е следващият „дълъг уикенд“ на септември).

Добре е да почитаме тези празници, защото едва ли си даваме сметка, какво щеше да е, ако ги нямаше събитията, които са довели до тях. А и нека не забравяме, че имаме бъдеще, ако помним миналото!

В Несебър ще има вдигане на националния флаг и концерт в чест на празника. Тържествата ще започнат в 10ч на 6ти септември и ще се проведат на площад „Жулиета Шишманова“ в новата част на града. Заведете децата си и отбележете заедно празника!

Четете още: Ученици от Несебър с отлично представяне по английски език