Световен шампионат по шашки в Св.Влас

Главна категория: Новини

shashki2Световният шампионат по шашки ще продължи до 10 септември. Ще участват спортисти от световен ранг от 34 държави , 4 континента – Европа, Азия, Африка и Америка.

Сред тях има титуловани играчи от различни възрасти - Игор Михалченко , Андрей Валюк, Арунас  Норвайшас , Ион Досха,  Арно Уутма, Вера Хващинская  и др.

Кметът на Свети Влас Иван Николов откри надпреварата.

Шампионатът се организира от Международната федерация по шашки IDF със съдействието на кметството в Свети Влас. Надпреварата ще се проведе в хотел в Св.Влас и ще протече в три програми- класичка , бърза и много бърза.

shashki"Може би не е случайно, че световният шампионат на тази интелигентна игра се провежда именно в Свети Влас. В планината над нас е имало 27 християнски храма - църкви,параклиси, наричали са селището ни "Черноморският Атон". Още от древността Свети Влас е бил средище на духовността, образоваността и разума. Смятам, че световния шампионат по шашки 2019-та попадна на точното място и в точното време", каза по време на официалната церемония Иван Николов. Той пожела на участниците вдъхновение и подчерта, че Свети Влас напълно отговаря на основните характеристики на тази мъдра игра.

Шашки е древна интелектуална игра с над 3 500 годишна история. Първият световен шампионат по шашки 64 се е провел през 1985 година.

Четете още: Несебърска балерина с отлично представяне