Празник е!

Посещения: 2091

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

архангел михаил-1На 8-ми ноември се отбелязва Архангеловден. Архангел Михаил е "пазител на душите и борец против злото". Една от най-важните мисии на Архангел Михаил е, че той е пратеник на Бога, който прекъсва земния ни път, прибира душата на човека. Но преди това да стане, според православната вяра, всеки един от нас – християните, при своето кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го предпазва от опасности, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му посочва праведния път. Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична – прави се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо. Освен това, в задължителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино.

На този ден имен ден празнуват Алина, Ангел, Ангела, Ангелин, Ангелина, Ангелинка, Анджела, Анджело, Анжела, Анжело, Архангел, Гавраил, Гавраила, Гаврил, Гаврила, Емил, Емилия, Мила, Милан, Милен, Милена, Миленка, Милка, Милко, Милчо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радмила, Радо, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Радул, Ростислав, Ростислава, Райка, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Раян, Руси, Руска, Серафим, Серафима, както и производните им.

Освен празник на всички именици, 8-ми ноември е и празник на село Тънково. В тази чест в петък в 12 часа на площада в селото ще има празничен концерт!

Четете още: Каква ще е зимата? Нека каже Св. Димитър!