Село Баня - рай за костенурките

Главна категория: Новини
Посещения: 4347

kostenurka1

През десетте години от съществуването си, Центърът за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки в с. Баня се утвърждава като уникална за страната ни институция, специализирана в изучаване, опазване, рехабилитация, лечение, размножаване и връщане в природата на двата вида сухоземни костенурки, населяващи България – шипоопашата и шипобедрена.

Тази седмица, центърът отпразнува 10-годишнина от своето основаване.

На честването гостите имаха възможност да се запознаят с работата на Центъра, както и да присъстват на пускането на малки костенурки, излюпени и отгледани в него, в защитена kostenurka2зона „Емине-Иракли”. Освен рождения си ден, Центърът отбеляза успешното приключване на двугодишния проект „Българо-швейцарско партньорство за развитие на Центъра за костенурки на Фондация „Геа Челониа”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

kostenurki chestvane

 През Центъра ежегодно преминават по няколко десетки костенурки, като повечето оттях благополучно намират обратният път към природата. В момента в центъра са настанени около 200 екземпляра. 

kostenurka3

Ако не може да бъде установен  районът, от който идва костенурката, тя се освобождава в предварително набелязани райони с надежден защитен статус. Излюпените и отгледани в центъра костенурки се освобождават отново в природата около тяхната трета година - когато са достигнали размер, при който възможностите им за оцеляване са повишени. 

Вижте какво още ни разказа Ива Лаловска, сътрудник в центъра: