Интердисциплинарен урок по история и литература представиха учители

Главна категория: Новини
Посещения: 975

Yrok1Един различен начин за преподаване на история и литература представиха учителите в ОУ “Св.Св.Кирил и Методий“- град Свети Влас. Темата за Априлското въстание и повестта „Немили-недраги“ бяха представени пред учениците от седми клас по един различен и атрактивен начин, чрез интердисциплинарен урок.

В началото учителят по история Дияна Петкова пресъздаде атмосферата на подготовката на Априлското въстание, създаването на Гюргевския комитет, неговите цели и идеи, участници, както и за трудностите пред които са изправени бунтовниците при преминаването на Дунава. След това учителят по литература Даниела Иванова въведе учениците в 1850г. , в китното подбалканско градче Сопот, в семейството на Минчо и Съба Вазови, в което се ражда патриархът на българската литература Иван Вазов.

Yrok2Учениците бяха запознати с идеалите, в които Съба Вазова възпитава своите деца и за следосвобожденската действителност, която отблъсква и разочарова поета. Действителност, която заменя ценностите на Възраждането с материалните стремежи, която подтиква Вазов да напише повестта „ Немили-недраги“. Учениците разтълкуваха значението на заглавието и заключиха, че то насочва вниманието на читателя към страдалческата участ на героите.

В рамките на двата учебни часа, учителите умело преплитаха история и литература, разказваха за перипетиите, през които е трябвало да преминат участниците в Априлското въстание, за хода на самото  въстание и за неговите герои. Едни от големите исторически имена са герои в повестта „ Немили-недраги“ или са били използвани като  прототипи – Левски, Стефан Стамболов, Никола Странджата. Всичко това бе онагледено с различни материали, карти и мултимедийни продукти.

Факт е, че през последните няколко години българските учители се стремят да използват все по- модрни и атрактивни методи на преподаване. Интердисциплинарните уроци са един от най- интересните за учениците и тяхното използване все по- сериозно навлиза в съвременното образование. Седмокласниците от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий“- град Свети Влас са едни от учениците, които имат възможността да учат в модерна учебна среда и с прилагането на съвременни образователни методи.

Вижте още: Подновена е работата по стадиона в Свети Влас