Честити 111 години независимост!

Главна категория: Новини
Посещения: 905

Независима България

На 22-ри септември честваме Независимостта на България. Тя е обявена на 22 септември 1908 година във Велико Търново. Така българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България, усилията на политическия елит се насочва към обявяване на независимост.

Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица присъстваат при  тържественото обявяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Ето какво значи една страна да е зависима, може би тогава можем да разберем колко е важно да е независима (цитат от проф. Георги Марков): „...България не е била призната за международноправен субект, не е можела да изпраща свои делегации на конференции и конгреси, нямала е право да обмитява стоките от Великите сили, българският съд не е можел да осъди поданик на Велика сила, извършил убийство на наша територия, и т.н. Освен това в Южна България е съществувала компанията „Източните железници“, която формално е била собственост на Османската империя, но де факто е германско-австрийска и е управлявана от барон Хирш. В същото време през тези години страната ни е преживяла един огромен възход – стопански, политически и културен. Тя става европейска държава като съдържание и просто се е чакал сгодният момент да бъде призната за независима.“

Така че отбележете този празник и учете децата си, че това не е просто още един почивен ден.