Защо да пътуваш е толкова важно?

Главна категория: Новини
Посещения: 1173

 ТуризъмВчера беше международният ден на туризма. Този ден се отбелязва от 1980 година и идеята на Световната туристическа организация към ООН е да се привлече вниманието на международната общественост към значението на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфери на обществения живот.

В последните дни навсякъде става дума за фалирането на един от големите туроператори на пазара, но това не е първи такъв случай, няма да е и последен. Причините за фалита са много, но всъщност въпросът е какво е бъдещето на туризма по света и у нас?

Разбира се тук няма да си говорим за анализи и цифри, а за принципи. Наистина може да е по-изгодно да пътуваш с туроператор, да си вземеш почивка, за която да не мислиш, да не организираш, да знаеш, че трябва просто да се качиш на един самолет и оттам нататък всичко е в ръцете на туроператора. Но в последните години хората намират чара и на другото пътуване – онова, за която трябва да се подготвиш, за което трябва да се поровиш и чиято програма определяш само ти. Вече е изключително достъпно да си купиш самолетни билети за какви ли не дестинации. Да си намериш място за спане също не е никак трудно, съществуват не малко платформи за резервиране на апартаменти, дори и луксозни, където влизаш в директен контакт със собственика и дори можеш да се запознаеш с инетересни местни хора. Много повече усещаш как живеят хората там, където ти си пожелал да отидеш, отколкото ако се настаниш в лъскав хотел със запълнена програма от сутрин до вечер и където в края на престоя си можеш да се чудиш дали си почивал на Слънчев бряг, в Испания или в Турция например. Да, нямаш застраховка, гаранция или защита, защото сам си уредил цялото пътуване, но имаш свобода, независимост и те кара да се чувстваш дори приключенец на моменти.

За всички е трудна тази промяна, особено за туроператорите и за големите хотели. Защото търсенето се променя, а трябва време, за да се промени и предлагането. Всяка промяна е трудна, а и трудно се пада от високо. Разбира се самостоятелното пътуване не е от вчера, просто вече е набрало голяма популярност, защото години наред големите туроператори не му обръщаха внимание, сякаш като не се говори за проблема него го няма. Е, ето че малко по малко започва да става ясно, че не е за подценяване.

И да, да пътуваш е важно, защото само докато човек пътува тогава се чувства жив и научава истините за живота. Да научим децата да пътуват, да обичат да пътешестват и най-вече да уважават мястото, което посещават, да се съобразяват с правилата и законите там. Както се казва в една поговорка – който пътува в страната на слепци да си затвори едното око. И не забравяйте да питаш за посоката не е срамно.

Четете още: Фест „Есен в Несебър“ този уикенд