Ученици от Несебър отдадоха почит на Яна Лъскова

Главна категория: Новини
Посещения: 2427

Y Laskova105Y Laskova105 1

Четвъртокласници от СУ „Любен Каравелов“ - Несебър (стара част) отдадоха почит на Яна Лъскова, патрон на едноименното Народно читалище, детска градина и улица в града на ЮНЕСКО. Събитието бе по повод 105 годишнината от нейното рождение.

Малчуганите поднесоха венец пред барелефа на великата българка, живяла в Несебър. Децата с интерес изслушаха беседа за Яна Лъскова, представена от Катержина Христова, секретар на НЧ „Яна Лъскова“ - Несебър. Тематично стихотворение рецитира талантливата Боряна Бельова.

Y Laskova105 4Y Laskova105 3

Y Laskova105 2

Яна Лъскова е родена през 1912 г. в Карнобат, а през 1921 г. се премества в Несебър, заедно със своето семейство. Учи в Полукласически отдел в Стара Загора, става редактор на в-к „Ехо“, пише статии с псевдоним „Сивокрила чайка“. На по-късен етап започва да учи филология. Научава английски, руски и гръцки език.

Следва включване в театрален колектив, в който преобладават работници и студенти, симпатизиращи на театъра. През 1936 г. в Поморие Яна Лъскова става детска учителка, непосредствено след завършването на курс.
Там тя свързва живота си с Николай Лъсков, преподавател по физкултура. 
Денят, в който Яна и Николай стават партизани не идва късно. Николай Лъсков поема като командир отряд „Народен юмрук“, а Яна се включва с него в акциите с огромен хъс и смелост, противопоставяйки се на жандармерия и полиция.
След много сражения отрядът е край Дюлино, но в засада на множество роти от жандармерия. Партизаните губят голяма част от своя състав, давайки множество жертви. С цел измъкване от блокадата, партизаните се разпределят на три групи. Едната тръгва в посока Оризаре с командир Николай Лъсков. Там те намират подслон в стара къща, а малко по-късно настава схватка между изнемощелите от глад партизани и добре оборудваните с оръжие жандармеристи.
Следват куршуми, които покосяват Николай Лъсков. Съкрушена и изнемощяла, Яна се разделя със съпруга си, като се скрива в мелницата край Оризаре, търси помощ от близки хора, но те я предават на жандармерията.
Яна, заедно с други оцелели партизани, са закарани на 2 юли 1944 г. край с. Добра поляна. Уви, там тя и останалите арестувани намират смъртта си ...
105 години по-късно над Несебър продължава да блести светла звезда с името Яна Лъскова.

Вижте още:

Включете се в благотворителен коледен базар

Ученици от Несебър помогнаха на пострадали от наводнението в областта

Несебърска гордост! Христиана Петкова триумфира на Европейско първенство по карате