Несебър видя как Петко Стоянов отново хвана кръста на Богоявление (+ Фотогалерия)

Главна категория: Новини
Посещения: 10965

b1Едно младо несебърско момче, едва на 20 години, за втора поредна година е под светлините на прожекторите, но не заради светска проява, а заради това, че за втора година изважда кръста от морето на Богоявление.
Името му е Петко Стоянов, а участието му в традиционния ритуал е трето поредно.

„Обичам да спазвам традициите на България. Чувството е уникално. Пожелавам на всеки да изпита това нещо. Призовавам да спазваме традициите, защото виждам, че все повече започват да замират. Традициите ни държат живи.“, каза за Melnicata.com несебърлията.

Петко Стоянов хвана кръста в конкуренцията на още 20 претенденти, но споделя, че не му е било лесно.

„Вътре е борба, но аз винаги давам всичко от себе си.“, допълни още той. В студената вода освен желаещи да хванат кръста, бяха включени и лодки от ОМК „Несебър 2000“, които дадоха допълнителен цвят на празника.

Слънчевото време на Йордановден (Богоявление) бе в основата плажната ивица до морска гара да бъде препълнена с хора. Смело може да отбележим, че сякаш цял Несебър дойде да наблюдава хвърлянето на кръста от отец Петър, който по-рано сутринта отслужи тържествена литургия в храм „Св. Успение Богородично“.

За всички участници Община Несебър осигури подаръчни комплекти, а за посетителите на празника освен фолклорна музика, бе осигурено и вино.

Вижте ощеДве събития привличат погледите към Кошарица

 

b5b3b2b4

b6b7

b8b10

b11b12