Черноморската перла Обзор отбеляза Еньовден

Главна категория: Новини
Посещения: 2505

Obz1 2018С четиридневни тържества, организирани от НЧ“Изгрев 1927“ и Кметство Обзор, премина празникът на Обзор. Обзор празнува в деня, когато православната църквата чества рождеството на Йоан Кръстител, а народът – Еньовден.

Първата проява започна още на 21 юни и беше насочена към най-малките. На амфитеатъра се състоя забавен карнавал „Детска фиеста“, на който приказни герои оцветиха улиците на града, а за веселото настроение се погрижиха младите дами от клуба по зумба „Зумба-Обзор“. На следващия ден, центърът на града се обагри в шарени краски от ръчно изработени изделия на занаятчиите от фестивала „Обзор на занаятите“, който продължава до 25 юни.

Obz2 2018Почивният съботен ден премина под знака на спортните емоции. В ресторант „Севастопол“, под патронажа на кмета на града - Христо Янев, се проведе шахматен турнир, в който взеха участие отбори от града и региона. Победител в надпреварата стана „Първи отбор” на гр. Обзор. За поредна година Обзор стана част и от маршрута на XXI-то ретро рали "Нептун", което стартира във Варна с крайна точка Свети Влас.

Obz4 2018Празничният неделен ден започна с литургия в храма „Св. Йоан Предтеча“, отслужена от епископ Йеротей от Поморийския манастир „Св. Георги“. Курбан за здраве бе организиран от църковното настоятелство при храма за здравето на всички миряни, който бе уважен от Николай Димитров, кмет на община Несебър и представители на общинска админисрация. Малко по-късно на площад „Свобода“ беше организиран кулинарния базар „На Еньовденска трапеза“. В събитието традиционно взеха участие местни жители и представители от съставните селища на община Несебър, приготвяйки кулинарни изкушения. С Еньовденски боб, подправен с омайни билки и приготвен с много любов, бяха нагостени посетителите на мероприятието.

Obz3 2018На Амфитеатралната сцена на града, жителите и гостите на Обзор имаха възможност да се насладят на тържествен концерт с участието на групи и състави към Народно читалище „Изгрев 1927“ – Обзор. Самодейците към НЧ “Изгрев 1927“ разгърнаха цялото фолклорно богатство на България пред публиката, демонстрирайки красотата на българския фолклор, чрез уникална хореография на танците, дълбоки гласове на хористи и палитра от неповторими изпълнения на най-малките участници. Със специален поздрав пристигна Детският танцов състав "Кадънжа" от с. Кубей, Украйна, което е в побратимени отношения с гр. Обзор. Поздравителни слова поднесоха кметът на града – Христо Янев, кметът на община Босилово, Македония – Зоран Зимбаков и Роберт Майер водач на делегацията от Мьодлинг, Австрия.

Вижте още: Обзор бе домакин на емблематичен фестивал