Тъжна вест: Почина художникът Радослав Ралев

Главна категория: Новини
Посещения: 1409

RRalevРадослав Ралев /03.02.1945 - 31.10.2018/ – Художникът
Днес Радослав /Слави/ Михайлов Ралев почина. За него никой не пита кой е, защото всички знаят, той е Художникът. Така пишех за Слави, така и написах днес. Но кого наричаме художник?                        

Очаквахме липсващия Слави, когато на 26 октомври в сдружението „Арт Несебър” бе открита изложбата в Демонстрационния център на занаятите на ул.„Паисий” 46. Чакахме да присъства, но ми обясниха, че е за няколко дни на контролен преглед в София. Чакахме, но не би. Слави вече го няма. 

На кого наричаме художник? Има различни определения и характеристики за човека-художник, но една от най-кратките и синтезирани максими е тази на Пабло Пикасо: „Художник - това е човек, който рисува това, което продава. Добрият художник  - това е човек, който продава това, което рисува”.

Кога обаче един човек, който рисува, става художник? Отговорът на този въпрос не може да се изчерпи само с цитираната максима, тъй като творческият път на Слави  е започнал преди повече от половин век. Но художник „се става” на  определен етап от творческото  развитие, в процеса на превръщане на изобразителните средства в изображение: цветът да стане въздух, въздухът – форма, формата – енергия, енергията -материя, материята – темперамент.

Доайенът на несебърските художници има редица самостоятелни изложби, участвал е в общи художествени изложби, картините му се котират и като скъп подарък за представителите на дипломатическия корпус.

Могат ли да се разкажат обаче картините на Слави? Отговорът е, не. Защото съществуват точно толкова гледни точки към което и да е нещо, в т.ч. и за всяка картина, колкото са и точките /безкраен брой/ по периметъра на една окръжност, от които може да се визира центърът й. Друг е въпросът, че Слави  е от малкото художници, чиито картини са били крадени.                               

Доколкото обаче творението на изкуството е в същината си въпрос, повик към човешката душа, към чувствата и разума, всеки отговор пред картините на художника е индивидуален.

Слави вече го няма, но в изложбата на „Арт Несебър” са вселени с платната на Художника

Максим МОМЧИЛОВ

P.S. Поклонението за Радослав Ралев ще се състои в Гробищен парк-Несебър на 1 ноември от 11 ч.