Провежда се кампания за превенция на диабета в община Несебър

Главна категория: Новини
Посещения: 850

1dr1За трета поредна година Община Несебър, съвместно с партньорските организации „Авигея шаама“ и РСНЦ „Диабетни грижи“-Бургас, започна кампанията „Реална грижа за всеки“. Инициативата е свързана с действия по установяване и превенция риска от диабет сред жителите на общината.

Сериозен ангажимент към кампанията имат кметовете и кметските наместници по места, които дават гласност на предстоящата инициатива и изготвят списъци с жители от рисковите за населените места групи.

Акцията ще премине на два етапа. В първия, пробите се вземат от лаборанти за обработка и анализ. Във втория етап, според получените резултати, по места ще се извършат прегледи и консултации с лекар.

Тазгодишната акция започна от Приселци и ще протече по предварително изготвен за всички селища график. В проведената на място акция се включиха почти всички жители на селото, включително постоянно живеещи чужди граждани на територията му. Изследва се ниво на кръвна захар, холестерол и креатинин.
С тази акция Община Несебър цели да осигури на възрастните си граждани, за които пътуването и посещението при специалисти е трудност, възможността да се изследват и получат съвет и консултация по местоживеене.

Източник: Община Несебър

Вижте още: НЧ „Зора 1928“ - Оризаре отбеляза 90 годишен юбилей