Рождествените празници започват утре, заповядайте в храм „Св. Успение Богородично“

Главна категория: Новини
Посещения: 1057

Rojd.prazniciНа 30 ноември, петък, отбелязваме Андреевден, а с него започва и поредицата от рождествени празници, които предстои да бъдат отбелязани.

В храм „Св. Успение Богородично“ от 9:00 ч. еп. Йеротей ще отслужи литургия, а от 17:00 ч. в празничната атмосфера ще се включат местни самодейци.

За присъстващите ще бъдат осигурени топли кестени и по чаша греяно вино.

На 30 ноември Българската православна църква чества паметта на Св. апостол Андрей Първозвани.
В българския Народен календар този празник е познат под различни имена (Андрѐювден, Андрѐя, Ендрѝн, Едрѐй, Ъдрѐй, Дрѐйовден, Едрѐвдън, Мѐчкинден) за различните краища на България. Вярва се, че от този ден денят започва да расте („наедрява“) колкото едно просено (царевично, грахово и др.) зърно, с което е свързана обредната практика в навечерието на този празник да се варят в ново гърне различни зърна – жито, грах, царевица, боб, леща и др., за да наедряват. От това вариво на сутринта всеки от домочадието хвърля по малко в комина, като пожелава „високи“ (добри) посеви, а останалото се изяжда. От него се дава и на домашните животни и кокошките. Вярва се още, че светецът прогонва зимата и дългите нощи. По българското Черноморие той е почитан наравно със Свети Никола като повелител на бурите, а в Югозападна България съществува поверие, че Свети Андрей е баща на Свети Никола.

Вижте още: Нещо повече за барелефите в храм „Св. Успение Богородично“ от отец Петър