Млада надежда във ветроходството извади кръста в Несебър

Главна категория: Новини
Посещения: 7509

Yordanovden2019 1Веселин Йовчев извади кръста на Богоявление /Йордановден/ в Несебър. Младият, едва 17 годишен, спортист участва за първи път в ритуала, но бе най-съобразителен и достигна първи до кръста при конкуренцията на още 17 желаещи.

„Студено е. Не мога да опиша чувството да си в ледените води. Пожелавам на всички да са живи и здрави.“, бяха първите думи на Веселин Йовчев.

Той допълни, че не е имал специална подготовка за включването си на Богоявление в студените води, но сподели, че тренира ветроходство.
„През зимните месеци пак сме в морето с лодките. Така се калявам.“, каза още спортистът.
Веселин Йовчев и всички участници получиха подаръци за включването си в ритуала от Община Несебър.

Yordanovden2019 2Yordanovden2019 3

Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден) и е посветен на раждането на Исус Христос .

Девойките, също по свой начин вземат участие в този празник. Още преди изгрев слънце, те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят „света“ вода. На реката се обмиват домашната икона и своите лица.

Православната вяра обединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисусна река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.
На този ден имен ден празнуват: Богомил, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Борислав, Божидар, Дана, Дан, Божан, Божана, Боряна, Боголюб, Боголюба, Бетина и др.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с „нов“ огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. Има поверия, че ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Yordanovden2019 4Yordanovden2019 5

Yordanovden2019 6Yordanovden2019 7

Yordanovden2019 8Yordanovden2019 10

Вижте още: През 2018 г. Несебър видя как Петко Стоянов отново хвана кръста на Богоявление (+ Фотогалерия)