Къпането на зетьове в Кошарица се проведе успешно и тази година

Главна категория: Новини
Посещения: 3679

Ivanovden1Традиционният ритуал по къпане на зетьове в Кошарица се проведе и тази година. Единствено Кирил Дубаров бе сред задомилите се местни жители през изминалите 365 дни, който участва в ритуала с още двама приятели. Така бройката на къпещите се стана трима, а в движение се включиха още мераклии от зрителите, които наблюдаваха с интерес обичая.

Възрастни жители от Кошарица споделиха, че много назад в годините метеорологичните условия никога не са били пречка за провеждането на ритуала. Налагало се е дори да чупят лед с подръчни средства, за да се образува т.нар. гьол. Имало е истинско зрелище, в което популярен местен жител е влизал с кон във водата, като по този начин е повеждал зетьовете.

„Правим всичко възможно да съхраним традицията. Не е лесно, но не се отказваме. Осигуряваме почерпка за участниците, имаме и музикален съпровод, но сами виждате, че и участниците са малко, а вече и желаещите да наблюдават са много малко.“, сподели за Melnicata.com кметът на Кошарица Павел Павлов. Той допълни, че многократно е участвал в ритуала, включително и през миналата година, единствено за да бъде възможно по-голяма бройката на участниците.

Макар веднъж годишно, остават надеждите традицията да остане и напред във времето, макар несъстояла се през 2017-та година.

Кошарица е сред малкото населените места в региона, където се честват най-различни местни и национални празници, някои от коите не са прекъсвани повече от 50 години, включително и популярното палене на огньове, известно като „олалии“.

Честит Ивановден на всички именници - Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Ива, Йоанна, Иванка, Ивана, Йоана, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ивиана, Ванина, Ваньо, Ваня, Йово, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Жана, ,Жанет, Ивайла, Ивет, Ивета, Ивелина, Ивелин, Ина, Инна, Инка, Ивона, Яни, Янислав, Янислава, Янимира, Яне, Яна, Янка, Янко, Янета, Яниса, Янин, Янина, Янита, Янимир, Яник, Янек, Янико, Яника, Янаки, Яно, Яньо, Янчо !

Ivanovden2Ivanovden3

Ivanovden4Ivanovden5

Ivanovden6

Ivanovden7Ivanovden9

Ivanovden10

Ivanovden12Ivanovden13

Ivanovden14Ivanovden15

Ivanovden16Ivanovden17

Вижте още: Завърнал се от САЩ българин гледа за първи път „Къпането на зетьове“ в Кошарица (+ Фотогалерия) `2018