Електрическите тротинетки - модерни, но опасни!

Главна категория: Новини
Посещения: 1617

 тротинетки 1Няма как да не сте обърнали внимание в последните няколко години, колко много електрически тротинетки, скутери, триколки и подобни превозни средства са завладяли улиците ни. От една страна това не е лошо превозно средство – икономично е, бързо е и дори е екологично. Използването им за ежедневния маршрут из града решава много проблеми на градското придвижване и дава независимост от нередовния или некомфортен градски транспорт. Този тип превозни средства са и забавни и лесни за управление.

От друга страна обаче, те развиват скорост често от 30 км/ч, което вече не ги прави просто безобидни превозни средства. Освен по улиците и по алеите също така, те често се движат по тротоарите, управляват се от невръстни деца без никакви предпазни средства – каски, наколенки или други. Да не говорим как вечер шофирайки ги подминаваме, виждайки ги в последния монент, заради това, че те се движат и без светлини! Проблемът е, че за тези превозни средства регулация няма, а би трябвало да има.

Държавната агенция за закрила на детето се обърна с официално писмо до Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и към Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ с молба за становище относно наличието на регламент за използване на електрически тротинетки/скутери у нас.

Повод за притеснение, от страна на ДАЗД са зачестилите инциденти на пътя. Пример за това е скорошен случай с дете, управляващо електрическа тротинетка, което предизвика произшествие на кръстовище във Варна. Преди броени дни при катастрофа, отново с такова електрическо средство, загина британската влогърка Емили Хартридж, въпреки че в Англия е разрешено с него да се предвижва само в паркове и то при определен режим.

Ясни правила и отделна регулация за електрическите тротинетки и скутери у нас няма. В същото време интересът към тях е много голям. Държавната агенция за закрила на детето, подкрепя каузата за подобряване на пътната безопасност, сигурността и живота на децата и семействата на пътя. Тя заявява готовност за съдействие и помощ при разработване на регламент за ползването на тези интересни, но и опасни превозни средства.

За да намалим броя на инцидентите с електрически тротинетки и скутери, ДАЗД призовава всички, които управляват такива, да използват предпазни каски, наколенки и налакътници, както и да се движат по подходящи за това терени със съобразената за това скорост.тротинетки 2

Наслаждавайте се на тези превозни средства, но внимавайте как и къде ги карате, един камък може да преобърне целия ви живот!

Четете още: Покана за изложба на художника Юлиян Месса