Училище страшилище или как да накараме децата отново да носят обувки.

Главна категория: Къде|Какво
Посещения: 1687

училище

С настъпването на септември не настъпва само хлад и прекрасно време за море. Идва дългоочакваният момент за много родители и не чак толкова очакван от техните деца – а именно 15 септември – началото на учебната година.

Как да настроим децата на вълна училище, това е въпрос номер едно. Особено за децата на Несебър – тези, които не отиват на море, а слизат до плажа. Тези, които цяло лято търчат боси, карат волно колела и тротинетки по крайморските алеи, къпят се по всяко време я в море, я в басейни, аквапарковете не са част от „почивката“ им, а са част от ежедневието им.

Да, тези деца също ходят на училище като другите, нищо че в началото на учебната година имат завиден тен, изрусели коси и щастливи усмивки.

Номер едно трудност е как да ги накараме да носят обувки – най-добре последните дни на ваканцията при вечерното излизане, да настояваме за слагане на такива – да, ще им обиват, но по-добре сега, отколкото зад чина.

Опитайте се да „вкарате“ децата отново в режим – ставане рано, оправяне на стаята си след тримесечна ваканция, да, колкото и да чистите има пясък все още навсякъде. Често се чудя откъде извира този пясък?! Седнете с тях, разгледайте всички шкафове, махнете стари учебници и тетрадки, освободете място за новите такива. С 2 думи – въведете ред. Така детето малко по малко ще се настрои. Е, не казвам да направите всичко в един ден, в началото ще срещнете голяма съпротива. Затова на час по лъжичка. Първо ставането рано, после подреждането на стаята, после гардероба. И накрая пазарът преди първия учебен ден – за много деца това си е някак вълнуващо, защото кой не иска да носи нови обувки, независимо, че са затворени.

И нека не забравяме – добре е децата да са чели цяло лято, но това не означава, че трябва да спират сега – всеки ден по малко, даже може да вкарате малко писане, математика, че да се раздвижат малко напечените мозъчни клетки. А и ще се подготвят за входящите нива. Един забавен начин за напомняне на математиката например е да ги накарате да сметнат какви пари ще им трябват, за да си вземат всичко необходимо за началото на учебната година. За писането пък – накарайте ги да напишат разказ за своето лято, какво най-вълнуващо им се случи например.

И така, с нови сили към старото училище J А още по-хубавото е, че училището в Несебър СУ "Любен Каравелов" е реновирано, нови цветни игрища очакват децата, дограмата е напълно подменена, боядисано е и ги очаква в приветлив вид. И нека не забравяме – отново ще се видят със своите приятелчета, а какво по-хубаво от това!

училище2 1

Четете още: Работилница за родители в Несебър