Каква ще е зимата? Нека каже Св. Димитър!

Главна категория: Новини
Посещения: 1479

 димитровденДимитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година: ако месечината е пълна - пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена. Тази година октомври ни дари с много слънце и топлина, но нека не забравяме, че студът е много важен за хората, природата и здравето.

Характерно е и обредното гадаене по първия гост, стъпил в дома /полазник/, добър и заможен ли е гостът, такава ще е и годината.

Много народни поверия са свързани със Св.Димитър. Смята се, че след Димитровден настъпва зимата. В България сезонността в миналото се разделяла на 2 – от Гергьовден до Димитровден и от Димитровден до Гергьовден. Това, разбира се, било свързано основно със селскостопанските култури и времето. Освен това едно време около този ден се завършвали и строежите на къщите и собствениците се разплащали със своите работници и майстори.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен, носи се бял букет с червена връзка. Няма как да нямате някой близък Димитър или с някое от производните му. Отделете съботния ден, за да го поздравите!

Честито на всички именици и не забравяйте, че след Димитровден тази година идват местните избори. Запазете ума си бодър и сърцето чисто, за да можете да дадете своя глас безкорисно.

Четете още: Новини от Несебър и региона