Ден на християнското семейство

Главна категория: Новини
Посещения: 2397

vavedenie bogorodichno panselinosНа 21 ноември е един от най-големите празници. На този ден Църквата чества деня, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Тя е била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да бди над нея и да се грижи.

Този празник се посвещава на християнското семейство. Посвещението показва какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство.

По традиция в този ден цялото семейство се събира заедно в дома на родителите. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба. Според поверието, трапезата не се прибира защото Богородица влиза, за да хапне и благослови семейството. За дома се купува нещо, което е с капак за да не избяга семейното щастие, здраве и благополучие.

По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Но ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Снимка: Въведение на Пресвета Богородица в храма. 

Фреска от ок. XIV в. от Мануел Панселинос,

Съборната черква "Протата" в Карея, Света Гора Атон. Източник: macedonian-heritage.gr

Четете още: Празник е!