Морето не е сметище

Главна категория: Новини
Посещения: 1287

moreto ne e smetishteКогато мине лятото и всички си тръгнат от морето, освен опустелите улици и ресторанти, остават и празните плажове. Есента при нас е прекрасна – чудесно време за разходка и риболов, че дори и за припичане на плажа. Но какво намираме в пясъка, освен мидички и рапани? Фасове, пластмасови сламки и чаши, вилички, чинийки, торбички, пелени, капачки и още, и още... А през зимата приливът носи и опаковки от отдавна вече забравени продукти. Плажът се превръща в истински антиквариат за пластмаса. Дори когато хора на брега няма, следите от тях ясно се виждат.

Всъщност морето се превръща в сметище не само от боклука, който хвърляме по плажа. В световния океан всяка година влизат между 4.8 и 12.7 милиона тона пластмаса с размери вариращи от микропластмаса до големи отпадъци. Този боклук идва носен от реките, разнасян от вятъра, от птиците и животните...

Но първоизточникът винаги сме ние – хората.

plastic-bottles-sea 78895-1082Всеки боклук, който изхвърлите, дори и да е в кофата за боклук, има реалния шанс рано или късно да се озове в морето. И да, най-страшна е пластмасата. Тя е много и няма къде да отиде. Тя си плува и ще надживее и нас, и децата ни.

Звучи стряскащо, нали? Използваме неща минути, а те „живеят“ векове след това. Със сигурност един обикновен човек остава по-малка следа в историята, отколкото нещата, които използва в живота си.

Все повече хора полагат усилия да преосмислят начина си на живот и консуматорските си навици и се насочват към алтернативи на еднократните консумативи. Далеч не става въпрос за фанатично следване на някаква битова политика за нулев отпадък. Както е модерно да се казва напоследък – промяната идва не от малко хора, които се справят с нулевия отпадък перфектно, а с много такива, които се справят, колкото могат. Важното е всеки път, когато можем, да правим стъпка в правилната посока. Защото с всяка стъпка разбираме, че животът без еднократна пластмаса далеч не е толкова сложен и неосъществим, колкото първоначално изглежда. Дори големи фирми като на пример „Лего“ търсят решения на проблема – обмислят новите конструктори да бъдат правени от алтернативен материал, а старите да бъдат рециклирани, за да не пълнят сметищата и моретата.

person-s-hand-holding-green-recycle-symbol-white-backdrop 23-2147817249Изградените навици се преодоляват трудно, но усилието си заслужава, а решенията са много.

На първо място, не купувайте неща, които не ви трябват, избягвайте еднократните продукти, поправяйте развалените вещи и уреди, вместо веднага да купувате нови, а всичко, което може да се рециклира, рециклирайте.

Само един малък пример за голямото значение на рециклирането е, че рециклирането на едно кенче от бира спестява 90% от енергията, необходима за създаването на чисто ново такова. А още по-добре е да си вземете бирата в стъклена бутилка и после да я върнете, така се спестяват 100% от енергията. По-долу сме го споменали за бутилките вода, но ще отбележим и специално за бирата – големите пластмасови разфасовки никак не са добра идея, защото, освен, че далеч не запазват вкуса на бирата толкова добре, също така от пластмасата се отделят химикали и микропастмаса, вредни за здравето.

Ето и още някои практически насочени идеи как да оставите по-малък отпечатък в здравето на природата:

different-disposable-plastic-paper-cutlery 23-2148309743-> На пластмасовите прибори и чинийки им трябва около половин век, за да станат на микроелементи. Които пък от своя страна всъщност са микропластмаса, която влиза в телата ни с водата и храната и води до куп здравословни имунологични проблеми, последиците от които дори още не са напълно проучени. Алтернативата е лесна, носете си на плажа или на пикник една кутия и ако ви трябват прибори за повече хора – има такива от преработена пластмаса, от бамбук или от дърво! А има дори такива, които можеш да си ги хапнеш след употреба и дори са вкусни! Не е ли готино да се храниш с по-различни прибори от всички останали, а и вероятността да се счупят, докато си набучваш краставицата е далеч по-малка.

-> Доказано е, че, особено при промяна на температурата, пластмасовите бутилки отделят химикали, които преминават в съдържанието им и носят риск за здравето. Затова вместо да си купувате бутилирана вода, купете си многократно шише и го пълнете от чешмите. Вкъщи пък можете да ползвате кана с филтър и да пиете чешмяна вода.

eco-friendly-products-string-bag-gray-paper 107592-680-> За да се справи с найлоновите торбички на природата й трябват 400 години, а има много хубави платнени торбички, които на всичкото отгоре са и по-удобни за носене. На мода се връщат и мрежичките, които някога всяко семейство имаше. Просто изисква навика да си държиш винаги една такава в чантата. И наистина не е голяма работа, ако картофите се допрат до доматите и ябълките.

-> Обичате да пиете коктейли на плажа? А какво е коктейл без сламка? Да, но това е нещото, което също използваме минути, а се разгражда 200 години. В момента има много алтернативи на сламката – има от стомани, хартиени, бамбукови, а италианците дори са измеслили такива от паста! Да не говорим, че са много по-готини от обикновените пластмасови сламки.

-> Дори не се замисляме за колко много от еднократната пластмаса, която ползваме в ежедневието си, има алтернатива. Ето още един пример – клечките за уши. А всъщност малко хора знаят, че се продават и такива с картонена клечка, които са далече по-малко вредни за природата вариант. Едно време пък всички ползваха клечка кибрит с малко памук и пак се справяха.

frog oscover1-> А знаете ли, че един памперс се разгражда между 500 и 800 години? Да, замислете се колко пелени отиват за отглеждането на едно бебе. А решение има – използването на многократни такива (които вече са изключително лесни за поддръжка, не държат мокро и за разлика от еднократните не предизвикват алергии), използването на биоразградими памперси, ранното приучаване към гърне – това е добро и за детето, и за природата. И интересното е, че това не са някакви иновативни неща, това е бил начинът на отглеждане на едно бебе преди не повече от 30 – 50 години. Тогава е било норма, сега се приема за нещо странно.

-> Вместо да използвате прозрачно фолио, когато прибирате купичка останала храна в хладилника, сложете отгоре чинийка или пък си купете многократни кутии с капаци и съхранявайте останалата храна в тях. Добра алтернатива на фолиото са и восъчните кърпи, които вършат същата работа, многократни са и са подходящи за всичко, освен за сурово месо.

-> На един забит в пясъка фас му отнема около 12 години да се разложи и да си вкара химията в земята. Тук можем само да ви посъветваме да откажете цигарите – за ваше здраве, и за здравето на природата!

-> Мокрите кърпички пък са направени от изкуствена материя и не се разграждат, често задръстват канализацията, а и реално химията, с която са напоени, в повечето случаи е много по-вредна за здравето ви, от това да измиете ръцете си половин час по-късно.

paper-boat-plastic-water 23-214785242111Така че нека се замислим преди отново да си купим бутилка с вода, преди да избършем ръцете на детето с мокра кърпичка, защото е погалило някое коте, нека се замислим следващия път преди да си купим поредната дреха, която може да не облечем и един път в живота си. Или пък да сменим поредния стар телефон, който си работи, но е излязъл по-новият модел, които ще е нов съвсем малко (споменах ли, че за разграждането например на една обикновена батерия е необходим един век!). Нека се замислим преди на пикника да занесем пластмасови прибори, вместо да използваме многократни, защото не ни се занимава да ги мием след това. И нека не си мислим, че с отказа да вземем една пластмасова торбичка няма да променим света.

Ще го променим, ако научим децата си как да използват многократни вещи, за да живеем на по-чисто място. Защото морето не е сметище.

В този ред на мисли, използваме случая да ви напомним, че на 22 октомври 2019 Община Несебър организира кампания за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) и негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА):

syobshtenie kam 22.10.2019-page-001

 

Автор на заглавната снимка: Justin Hofman

====================================================================================================

 

Четете още: Есенната кампания за разделно събиране на ИУЕЕО и НУБА наближава 

Четете още: Работилница за родители