Сиромашко лято

Главна категория: Новини
Посещения: 1463

indian summerВ наши дни за циганско или, както още го наричат, сиромашко лято, започва да се говори още в края на август. Всъщност, според „народната метеорология“, за циганско лято се счита топлото време, което започва след Димитровден и може да продължи 40 дни след това, т.е. от края на октомври до края на ноември месец, а понякога дори и началото на декември.

За класическите метеоролози циганското лято означава време на устойчиви антициклони. През този период не е изключено дори и повторното цъфтенена някои култури, които по правило цъфтят само веднъж годишно.

В различните краища на света сходни температурни феномени се наричат по различен начин: в Северна Америка, Великобритания и Франция са „индианско лято“; в Германия, Австрия, Швейцария, Литва, Унгария, Естония, Финландия, Чехия, Украйна, Полша, Словакия , Русия, Сърбия и Хърватия, се нарича „бабешко лято“; в Швеция се нарича „лятото на Бритт“; в Галска Ирландия се нарича „малка есен на гъските“; в Южна Америка периодът се пада през април – май месец и се нарича „малко лято“ или „майско лято“.

През последното десетилетие, във връзка с климатичните промени, циганското лято не е изключение, а по-скоро правило, и ноемврийският плаж започва да става почти толкова популярен, колкото септемврийския. Тази година циганското лято ни зарадва с температури от 20-25 градуса и се очаква да продължи така поне до средата на ноември.

====================================================================================================

Четете още: АМ "Черно море" отново на преден план