Царят на виното в Гюльовца се казва Петър Жеков

Главна категория: Новини
Посещения: 7365

Гюльовца си има своя нов цар на виното. Това е Петър Жеков, който пребори силната конкуренция с най-добро червено вино. Така от днес той е сред най-популярните жители в своето село, а и не само там.

VinoChashiVinoPetarJekovПразникът на виното в Гюльовца е поводът, заради който Петър Жеков се прочу като истински майстор на емблематичната напитка.

Копая. Само с копаене става хубаво вино. Участвал съм и други години в конкурса. Това ми е първа награда“, заяви за MELNICATA.COM Петър Жеков.

VinoHoroVinoSkara

Компания в Топ 3 при майсторите на червено вино му правят Тодор Количев и Георги Димитров. За Петър Жеков имаше специална корона от лозови масиви, като за истински цар. За него, както и за всички останали в конкурса, местното кметство подготви грамоти. Тодор Митев, Емил Пехливанов, Митко Пехливанов, Стойко Адамов, Златко Дончев, Лефтер Ганчев, Иво Балчев. Това са мъжете, инвестирали не малко труд в своята винена продукция, за да се покажат и докажат, че го умеят занаята.

VinoKrasimirAtanasovVinoSlai

Божидар Войнов взе първото място в категорията за най-добро бяло вино.

Подготвил съм се както трябва, но не мога да кажа тайната. Участвам за първа година“, сподели за нашия сайт Божидар Войнов.

В тройката попаднаха още Илия Никитов и Марин Лефтеров. Наградени бяха още Станчо Христов, Тодор Митев, Йордан Никитов и единствената дама в конкурса Денка Николова.

VinoGyulovcaSastavVinoOrizareFolkGrupa

Отлично настроение, стотици наденички и огромно количество вино преобладаваха няколко часа в Гюльовца. Конкурсът за най-добро вино бе само част от огърлицата на тройния празник, съчетаващ също така Трифон Зарезан и Свети Валентин.

VinoKmetNDVinoDeca

 Заслуга за кръшните хора имат Жечка Сланинкова и орк. „Кавадари“, които накараха местни и гости да се хванат ръка за ръка. Междувременно в салона на читалището пъстър концерт изнесоха самодейните състави към НЧ „Светлина“ - Гюльовца и НЧ „Зора“ - Оризаре. Дамите от конкурентните състави от двете села си направиха и обща снимка, с което показаха взаимно уважение.

VinoZarLozyaVinoKonkurenciya

 

                        А сутринта, както традицията повелява, в лозята се състоя ритуал по тяхното зарязване.

Отслужена бе молитва за здраве и берекет, кметът Жельо Желев и други местни жители отрязаха по клонче от лозята, изиграха хоро, после направиха обратен завой към сцената на читалището, където до ранните следобедни часове продължи веселбата.

VinoLozyaVinoKr 

Занимавам се с лозарство от 1964 г., бил съм ръководител лозарство и агроном. Тук имаше стотици декари лозя, сега са по-малко. Традициите се поддържат с голямо желание и организация. Това е много хубаво“, сподели за MELNICATA.COM Кръстю Атанасов, който видяхме да зарязва лозята.

Празникът в Гюльовца уважи кметът на община Несебър Николай Димитров, кметове на съставни селища, сред които Павел Павлов, Христо Николов, Неделчо Недялков и Петранка Кръстева. Сред общинските съветници се открояваха Демир Петров и Георги Георгиев.

>>> ОЩЕ НОВИНИ ОТ ГЮЛЬОВЦА