Организират 11 петела, тъпан и гайда за Петльовден в Кошарица

Главна категория: Къде|Какво
Посещения: 3243

Сериозна организация се прави в Кошарица за честването на още един традиционен празник Петльовден. 11 петела, тъпан и гайда ще зарадват присъстващите в ресторанта дами от Фолклорните състави към Читалище „Светлина“, които ще бъдат сред ядрото празнуващи.

Празненството е с обявен начален час 12:00 в понеделник, 2-ри февруари. Петлите са осигурени лично от кмета на Кошарица Павел Павлов. Музиката също. Този празник се връща в календара с празнични събития на Кошарица след известно прекъсване.

В населеното място от Община Несебър могат да се похвалят с изобилие от празници, които се отбелязват на различни дати през годината. Започва се с традиционното къпане на зетьове (Ивановден), следва Празник на суджука, Бабинден, Петльовден, Тодоровден. Кошарица е едно от малкото места в България, където се зачита и празника Сирни заговезни, но чрез палене на огньове, непосредствено след смрачаване. За Великден също се прави веселба с богата музикална програма. Не на последно място е и Празникът на Кошарица, който е на 1-ви ноември. В края на годината пък Коледарска група посещава къщите на 24-ти срещу 25-ти декември, когато е Рождество Христово.

Снимка: www.agronavt.com