Бойко Борисов похвали работата на Николай Димитров при откриването на ПСОВ - Равда

Главна категория: Къде|Какво
Посещения: 3954

Един от най-големите инфраструктурни обекти по родното черноморие вече е факт. ПСОВ - Равда бе открита днес по обед от Бойко Борисов, министър-председател на Република България, Ивелина Василева – министър на околната среда и водите, и Николай Димитров, кмет на Община Несебър. Тримата прерязаха лентичката на изключително скъпата и модерна пречиствателна станция за отпадъчни води. Събитието бе уважено от политици, кметове на съседни общини и населени места, служители на общинска администрация – Несебър.

Важно и престижно бе присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, който по последни данни посещава първата община, непосредствено след провеждането на местните избори. По този начин той засвидетелства уважението си към новоизбрания кмет на Община Несебър Николай Димитров, а така бе констатирано, че политическата принадлежност е без значение, когато става дума за просперитета на на Община Несебър в инфраструктурен аспект.

psovOtkrivane3„Поздравявам кмета за спечеления резултат в местните избори. Кметовете в района дават добри резултати, независимо от коя партия са. Всички са се захванали да работят така, както трябва. Община Несебър дава 4-5 млн.лв., другите (до 98 млн.лв.) са по Оперативна програма. Бях казал на кмета, не се съобразявай с изборите, стане ли готова, пускаме я. Няма по-важно нещо от екологията и чистото море. За нито едно нещо не съм го спънал, когато е дошъл да работим за Община Несебър, пък и около нея. Винаги се радвам много, когато правим пречиствателни станции. Сега можем да кажем, че новия сезон ще го посрещнем със 100 % чисто море. Кой си е представял това нещо, че в Несебър ще има ПСОВ за 100 млн.лв. ?

Беше голямо удоволствие да видя това прекрасно съоръжение. И кметове, и държава, и община, и всички вие, да ви е честито.", каза Бойко Борисов, който после добави, че „събира пари за обхода на Ахелой“.

psovOtkrivane2„Това е един от най-важните проекти в Община Несебър, а тя е една от общините, която посреща най-много туристи през летния туристически сезон. С добрата комуникация и взаимодействие, с министерството на околната среда и водите и правителството на Р България, ние успяхме да завършим този проект. Доволен съм, че това се случва няколко дни, преди международния ден на Черно море – 1-ви октомври, който Община Несебър, отбелязва с културни мероприятия.

Благодаря на моите колегите от общинска администрация, които работиха неуморно през тези години, на управляващия орган – Оперативна програма „Околна среда", на министерството на околната среда и водите, защото нито за момент ние не сме били връщани. Работили сме винаги с взаимодействие с държавните институции. Аз, като кмет на Община Несебър, никога не съм бил връщан от нито една институция, от нито едно министерство. Наскоро открихме и Претоварна станция, съвместно с Община Поморие. 

Благодаря за вниманието, което ни указват съответните ресорни министерства. Ще продължим да работим в тази насока.“, заяви Николай Димитров.

psovOtkrivane4

psovOtkrivane5Основна цел на мащабния екологичен проект бе разширение и модернизация на съществуващата ПСОВ - Равда, която да събира и пречиства отпадните води на агломерация Несебър – Слънчев бряг – Равда, включваща Несебър, Слънчев бряг, Свeти Влас, Кошарица и Равда, както и Каблешково, Ахелой, Тънково и част от Поморие, които не са част от агломерацията, но поради технико-икономически съображения ще пречистват отпадъчните си води в ПСОВ - Равда.

Една от най-сложните за изпълнение точки в проекта бе изграждането на дълбоководното заустване. Пречистените отпадъчни води от ПСОВ - Равда, са заустени в морето по тръбопровод, изпълнен по дъното на морето, на разстояние над 1 морска миля далеч от бреговата линия, съгласно координати на заустването по предписанието в разрешителното за заустване, издадено от Басейнова дирекция. Заустването е осъществено посредством две паралелни полиетиленови тръби с условен диаметър Ф 800 с обща дължина на трасето от 2 516 м., от които 2 436 м са в морето. Тази точка беше изпълнена и дълбоководното зустване беше официално открито в началото на лятото.

Община Несебър, за сравнително краткия срок от две години и няколко месеца, успя да реализира мащабния екопроект, като така постави сериозен акцент върху отговорността за защита здравето на хората в агломерацията и по-чиста околна среда. Във връзка с все по-сериозно дискутирания въпрос за застрашената екология в световен мащаб и опазването на околната среда, Община Несебър реагира адекватно като търси решения за опазване природата и здравето на хората, живеещи в община Несебър и многобройните туристи от цял свят, които посещават агломерацията през летния туристически сезон. По този начин ще се реши един важен екологичен въпрос за години напред. С изпълнението на настоящия проект Община Несебър потърси равновесие между необходимостта от икономическо развитие на целевия регион и социална отговорност. Заложи се на визията за една модерна Община Несебър, като общински център, център на туризъм, с развита инфраструктура, без да се нарушава екологичното равновесие в региона.