Принцът на Монако Алберт II вече си пие чая с несебърски мед

Главна категория: Новини
Посещения: 4849

Проблемите на пчеларството като цяло са огромни. Парадоксът е, че колкото повече се развиват технологиите, толкова нещата се влошават. Защото всички тези химически препарати, които се използват за повишаване добивите на селскостопанските продукти, влияят много негативно на пчелите, казва местният пчелар Николай Киров, който взе участие в Европейската седмица на пчелите през 2016 година.

 

Европейската седмица на пчелите и опрашването срещна аристократа с несебърския пчелар Николай Киров

Тази година в Европейския парламент се проведе петото издание на Европейската седмица на пчелите и опрашването, организирана от зам.-председателя на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Мария Габриел.
На този форум присъстваха много популярни и уважавани личности, както и членове на организации, пряко ангажирани с проблемите на пчеларството.
За участие на този форум специално бе поканен и Николай Киров от Несебър, който заедно със своя баща Кирил Киров от години се занимава с пчеларство, а името им се е превърнало в гаранция за качеството на продуктите.
За да ни разкаже повече за срещите си, за проблемите, касаещи пчеларството и опрашването, както и може ли този сектор да бъде притегателна сила за хилядите туристи в региона, разговаряме с Николай Киров.

- Г-н Киров, какви са целите на провеждането на тази Европейска седмица на пчелите и опрашването и какви проблеми се засягат там?

- Проблемите на пчеларството като цяло са огромни. Парадоксът е, че колкото повече се развиват технологиите, толкова нещата се влошават. Защото всички тези химически препарати, които се използват за повишаване добивите на селскостопанските продукти, влияят много негативно на пчелите. Доказано е, че около 70-80 процента от всичко, което консумираме ние, е благодарение на опрашването. Затова конкретните цели за провеждането на този форум е да се алармира цялото общество, да се покаже, че повече нещата не могат да останат такива, както са. Защото ситуацията в момента е много лоша и колкото по-индустриална е една страна, толкова е по-зле. Това са парадоксите на цивилизацията – нещо се подобрява за сметка на друго. Затова тази година се включиха много големи селскостопански производители – европейската селскостопанска организация Copa-Cogeca. Те представляват около 2/3 от всички големи европейски зърнопроизводители, хората, които се занимават със земеделие и селско стопанство, са обединени в тази организация. Тяхното присъствие помогна да се дискутира и ако е възможно да се намери намери симбиозата между пчеларството и земеделието, защото пчелите помагат за опрашването и повишаването на добививите, а от друга страна пръскането с пестициди, което се прави в услуга на тези производители, вреди на пчелите.

NKirov1

- Хората обаче явно не осъзнават колко тежък и глобален е този проблем?

- Алберт Айнщайн правилно е казал преди доста време - "Ако изчезнат пчелите от земята, след не повече от четири години животът няма да е такъв какъвто го познаваме.“ Не знаем дали е така, но дано не се налага да разберем. Защото това, което правят пчелите е „невидимо“ - виждаш, че прехвърчат от тук – там, но като кацне върху един цвят, още със самото излитане, пчелата прави така, че да се раждат хиляди други цветя.

- Доколко е вредно пръскането с пестициди?

- Доказано е, че специално за насекомите и в частност за пчелите е много вредно. Да уточня, че не всички пестициди са вредни, но пък те не са толкова ефективни . Точно затова е важно да се намери баланса и да се види къде е границата, докъдето могат да се използват вредните препарати. Въпреки, че дори и част от разрешените за използване препарати са вредни за пчелите, но става въпрос за защитаване на интересите на световни компании, производители на такива торове, които трудно ще се откажат. Цялата тази мощ, която имат големите корпорации, ако се впрегне в производството на щадящи препарати, нещата ще стоят по съвсем друг начин.
Затова и тази година Европейската седмица на пчелите и опрашването беше с много силно участие. Имаше лектори от най-различни страни, от университети, които имат катедри, занимаващи се с проблемите на пчелите, излъчваха се и филми, от които могат да те побият тръпки, какво може да се случи. Лично Негово Превъзходителство принцът на Монако Алберт II присъства на тази конференция и участва във всички срещи. Той е изключително ангажиран с проблема и си личи, че това не е само на думи. Имах удоволствието да разговарям лично с него, като междувременно не пропуснах възможността да похваля българския мед като му подарих и от меда от нашите кошери.
Хубавото е, че на този форум много силно бе българското участие. Тази година бяхме 10-членна делегация от България и за щастие аз бях един от поканените. Организацията се поема изцяло от Мария Габриел, зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и български евродепутат. Тя е изключително ангажирана с тези проблеми и самият факт, че толкова високопоставени хора са откликнали на поканата и са взели участие, изказали са своето становище и мнение, показва много. По този начин всички ще сведат решенията от конференцията до своите страни и парламенти и оттам ще може да се обединят и решенията за цяла Европа. Защото до този момент повече се говори, но трябва да се предприемат работещи мерки.

NKirov2

- Как може да се подпомогне пчеларският сектор, за да стане по-доходоносен, както и търговските аспекти и рекламата?

- Един от начините е да се организират форуми, популяризиращи пчеларството, фестивали на меда, какъвто вече 15 години се организира в Несебър. Дори това е първият такъв фестивал на пчеларите и е организиран от баща ми Кирил Киров – по негова идея, по негова инициатива, за което и общинска администрация помага много. Вече фестивалът присъства и в културната програма на общината. Хубавото е, че на тези фестивали хората могат да си купуват качествен мед директно от производителите, а не от прекупвачи и търговци. Това е и нашето желание – колкото може повече мед да се продава на крайния клиент от производителя. Защото българите сигурно не знаят, но нашия мед се изкупува и се влага като подобрител в производството на други медове. Затова е важно да се уточнят параметрите до колко процента е разрешено да се влага мед и да има единно етикетиране. Защото е недопустимо медът да е примерно от страна извън Европейския съюз, да е добавен български или словенски като подобрител, а на етикета да пише, че е произведен в EU.

- Къде се намира България в сравнение с другите европейски страни относно пчеларството?

- Като традиции България е много напред в производството на мед и медни продукти. Но като финансиране и подпомагане от държавата, както се прави за други сектори сме много назад. Има мерки и европейски програми, които дават някакви пари за пчеларство, но тук малко разбиранията на колегите са погрешни. Към пчелите трябва да се подхожда с много подготовка и опит. Някои хора като чуят за пари и си мислят, че нещата могат да се случат за един ден. Но не става така.

- И във съвсем локален план – каква е ситуацията с отглеждането на пчелите в региона на Несебър и околностите, какви са предимствата и какви са проблемите?

- Нашият регион е изключително плодотворен на различни цъфтящи растения, билки. Тук и климатът е мек, което също е добре. В нашата община имаме много добри пчелари – кмета на Кошарица Павел Павлов е един от тях, има колеги в Гюльовца, в Оризаре, в Обзор. Изобщо всяко едно от съставните селища на общината има добри пчелари с които да се гордее. Хубавото е, че все повече млади хора се наемат да развиват този занаят. Преди два месеца организирахме събиране на пчеларите от общината и възродихме пчеларското дружество. Ще се казва Общинско пчеларско дружество „Медовина“. В момента тече регистрацията в съда, така че скоро ще бъдем и юридическо лице. Така ще имаме по-голяма тежест и пред институциите, за да можем да си поставяме исканията и да си защитаваме интересите.

NK2

- Може ли пчеларството да бъде атракция за туристите?

- Да, ние това вече го прилагаме в нашия музей на пчеларството, където освен действащи кошери и работещи пчелни семейства има различни експонати и видове системи на кошери, система за лечение и профилактика на респираторни заболявания. Това е специална стая, в която има 3 кошера, пчелите си излизат навън, а вътре пациентът може да диша въздухът от кошерите. Доказано е , че помага.
Също така преговаряме с БАН техни експонати от Националния музей на пчеларството да гостуват при нас – ако успеем за тази година, ако не - за следващата. В момента подготвяме площите вътре във фермата.
Иначе всеки ден идват на посещение групи туристи, имаме демонстрационна зала, показваме процеса за производството на мед докато стигне до буркана. Ето това е интересна и различна атракция.
Също както стана дума и фестивалът на меда в Стария Несебър, който се провежда благодарение на общинската администрация, вече много години се е превърнал в атракция за местните хора и за туристите. Аз знам, че има несебърлии, които се запасяват с мед за цяла година – от едното до другото издание на фестивала. Вече са разбрали, че този мед, който се предлага там е истински, защото ние умишлено допускаме до участие само производители.

Интервю на Ваня Аврамова