Арт галерия „Павилион“ - различното място за арт и култура в Несебър

Главна категория: Новини
Посещения: 1678

Pavilion1Павилиони има много и различни, но един от тях е специфичен, различен и насочен към определен кръг от хора, към онези, които почитат културата и творенията в тази област.

Арт галерия „Павилион“ отвори врати на ул. „Хан Крум 2“ в новата част на Несебър, като за откриването се отзоваха множество хора, местни и гости на града на ЮНЕСКО, включително и минувачи, които с желание и интерес се присъединиха към празничната обстановка, включваща комплимент с чаша вино и селекия от класически произведения, представени от трио VIVA /в състав Савина Николва – цигулка, Албена Кралева – виола, Боряна Пантелеева – виолончело/.

Още от първите часове на откриването си галерия „Павилион“ e с тематична продукция, която включва изложба на големия български художник Димитър Киров, озаглавена „Духът Ди Киро“. За първи в Несебър, а всъщност и за първи път в България въобще, бе представена изложба на цикъл картини, които художникът е рисувал за себе си.

Pavilion2Кой е Димитър Киров ?
Някои го познават като велик български художник, други го познават като сърдечен семеен приятел, трети – като пътешественик, четвърти – като ценен принос за изкуството. Но има един човек, който го познава от всичките тези страни и знае цялостната картина, която представлява Димитър Киров, не просто като художник, а като човек, и това е неговата съпруга – балерината Русалия Кирова, която бе сред присъстващите при откриването на „Павилион“. Двамата споделят и отдават живота и творчеството си един на друг, запечатвайки завинаги живота като танц за двама в много от произведенията му.
Сред творбите му са Истанбул – родния му град, Париж – пленил сърцето му, Пловдив – сгушен под тепетата.
Всички знаят Димитър Киров, но човека, който стои зад името е още по-забележителен. Картините му говорят сами за себе си и автора си – безспорен талант, оставил завинаги следа в българското изобразително изкуство. Но те не могат да разкажат за това какъв е бил той извън полетото на работата си.
Димитър и Роси Кирови често са посещавали Несебър на гости на своите скъпи приятели Гриша и Любка Харизанови, споделяйки незабравими моменти на смях, веселби, вино и изкуство на ул. „Изгрев 18“, където той завинаги оставя своя отпечатък – мозайка, която и до ден днешен краси фасадата на къщата, запазвайки тези скъпи мигове край морето.

Pavilion10Екипът на галерия „Павилион“ представи и творчеството на авторите Вальо Славчев, Христо Христов, Иво Пашкулски, Силвия Артамонцева, Катя Петкова, Христина Етърска, Йонка Нуркова, Миглена Петрова, Пламен Събев, Ралица Бурова, Христо Ежбеков, Юлиян Меса, Силвия Илкова, Ганчо Карабаджаков, Димитър Киров.

Галерия „Павилион“ е нов проект на „Агенция за консултации и комуникации“ с управител Мария Карагьозова, чийто екип успешно реализира през годините местни и национални проекти в сферата на културата и развлекателните събития.

Домакините от галерия „Павилион“ бяха засипани с комплименти, цветя и пожелания за здраве и успехи в новото начинание, за повече празнични дни, изпълнени с тематични изложби и културни изкушения, които да привличат жителите на Несебър и многобройните гости от цял свят.

"Павилионът е онова вълшебно и специално място за срещи, където ще Ви запознаваме със знайни и незнайни автори в изкуството – художници, скулптори, творци на приложните изкуства, словото и музиката. Нашият „Павилион“ няма да е просто галерия, а място за срещи с изкуството и хората, които го създават.“, споделиха пред присъстващите домакините на най-новото и привлекателно място за арт и култура в Несебър, което Ви препоръчваме да посетите още днес. Работното време е от 10:30 до 21:00 ч., а почивен ден няма.

Pavilion4Pavilion5

Pavilion6Pavilion7

Pavilion8Pavilion9

Pavilion11Pavilion12

Pavilion13Pavilion14

Pavilion15Pavilion16

Pavilion17Pavilion18