Паркиране в Несебър от 2020 мисия възможна

Главна категория: Новини
Посещения: 2389

паркиране в НесебърЛятото е сезонът на отпуските. Иска ти се да запалиш колата и да отидеш на море, без да мислиш за нищо друго, освен за собствената си почивка.

Освен настаняването обаче, което е задължителен ангажимент да се намери предварително, много хора забравят, че трябва да осигурят място и за своя автомобил. На никой не му е приятно – нито на гостите на града, нито на местните хора, да има паркирани коли навсякъде и да няма ред в това отношение. Гостите на града са в правото си да спрат колите си, но все пак трябва да се съобразят в обозначените за това места, а не безразборно да паркират и да заемат чужди места или пък да си правят паркинг там, където не е място за това. Местните пък е добре предварително да се погрижат за собствените си автомобили, да осигурят паркинг чрез абонамент и да си спестят едно главоболие в и без това ангажираното лято. Именно затова можем да кажем, че има сравнително добра организация в Несебър в това отношение. Това обаче не важи за всички населени места в общината. Има и един основен проблем – това е, че не всички граждани на града си осигуряват паркоместа по определения ред, а смятат, че фактът, че паркомястото е пред тях, би означавал автоматично място за тях. Всички виждаме всеки ден бутилки, синджири, измислени скоби, дори фалшиви стикери и какво ли не, само и само да се означи някое място. Именно това иска да избегне местната власт със създаването на така наречената „Синя зона“, която се очаква да стартира от сезона на 2020 г. По този начин освен, че ще има ясни правила за всички, ще има възможност и за краткотраен престой на автомобил в близост до обществени сгради и банки. В същото време предимството на местните хора и осигуряването на паркомясто също ще остане.

При всички положения всяка промяна е трудна, но когато нещата се измислят така, че в действителност да работят и се види позитивното в това отношение, хората също ще свикнат с нея. Нека не забравяме, че основният ни поминък е туризмът, когато има ясни правила и ред, то тогава всички ще бъдат по-спокойни – както гражданите на общината, така и туристите.

И все пак докато влязат в сила новите правила, е добре да насочваме гостите на града да паркират на обществените паркинги, за да има спокойствие за всички.

Четете още: Ново разписание на автобусите за Бургас