Блокада в Обзор, местните искат парк, не бетон

Главна категория: Новини
Посещения: 2229

ProObz1С гайди и черешово топче протестираха тази сутрин жителите на Обзор. Местните продължават своята борба в стремежа си да спасят морската градина от възможността там да бъде построена частна сграда.

Както вече информирахме, сделката за имота е реализирана отдавна, а местните разбират за това преди 2 години, когато в кметството получават писмо от новите собственици, които депозират намеренията си за строителство. Така започва серия от дела. На последното дело Административен съд – Бургас отсъди в полза на частните притежатели на имота, като реши, че парцелът е предвиден не за парк, а за бар. Разбира се, последва масово недоволство на местните жители, които инициираха серия от протестни действия.

В поредния протест се включиха и жители от Сопот, който е побратимен град на Обзор, като подкрепиха протестиращите с гайди.

1proObzNikolaiTrifonovВ ефира на Btv говори Николай Трифонов, който бе кмет на Несебър в периода на продажбата на имота, като заяви:
„Досега никой не си е направил труда да провери дали има такава сделка, каква е тя, как е продиктувана, как е произлязла. Общинският съвет е в правомощията си да взима такива решения, и той го е взел. Там има един спор, който аз не знам доколко е основателен – дали тази част от земята е публична или частна. В акта за общинска собственост е записано публична-частна, а предназначението е за изграждане на бар, дискотека и т.н. Това е така, защото още през 90-те години е направена квартално-застроителна разработка, която отрежда за нуждите на тогавашния Балкантурист – Слънчев бряг, изграждането на някакво увеселително заведение. След като това е така, естествено, че няма как част от този парцел да стане публична. На това основание, предполагам, Общинският съвет тогава (2002 г.) е взел своето решение.
След като то не е върнато от областния управител, процедурите са минали, не е обжалвано от никой от общинските съветници и е влязло в сила, процедурата е коректна“, заяви Николай Трифонов.

1proObzMarinBojkov„Публичните ни регистри показват, че имаме класическа схема за обсебване на собственост, която, в този случай, е отлично документирана и би могла да представлява значителен интерес, както за юристите, които се интересуват от темата, така и за правосъдната система, доколкото в нашата страна има такава.

До благоприятен развой може да се стигне, защото коментираното решение на второинстанционния съд противоречи на категоричната практика на ВКС /Върховен касационен съд/, противоречи на правната теория, а с казуса все още не са се занимали европейските институции, но това би вкарало държавата в наказателни процедури. Въпреки всичко, обществеността е доста сплотена и ако реакцията, която от побратимените общини проявяват, ескалира, тези гайди могат да се окажат и в центъра на София“, заяви Марин Божков, адвокат и обществен наблюдател по делото.

1proObzHristoYanev„Изпратили сме писма до много институции, от някои от тях получихме отговори, от други все още очакваме. Очакваме държавата да се намеси по казуса, защото има засегнато парче от пясъка, което е изключително държавна собственост. Държавата, според нас, според хората, трябва да е страна по този казус“, коментира кметът на Обзор Христо Янев.

Протестиращи граждани категорично заявиха, че това, което им е завещано, трябва да се съхранява, вместо да бъде предавано на друг. Обзорци бурно скандираха „Искаме си парка, не искаме бетон!“. Очаква се протестите да продължат, отново с подкрепата на жители от побратимения гр. Сопот.

Още материали по темата:

Всеки автомобил ще бъде спрян в Обзор, подготвя се мащабен протест с гайди

Обзор е непреклонен: протест ще затвори пътя Бургас - Варна

В Обзор протестират срещу потенциалното застрояване на парка