Художници от 11 страни създадоха над 90 картини в Обзор

Главна категория: Новини
Посещения: 1509

ObzPlЗавърши третия международен пленер „Хелиополис – 2018“. Тазгодишното издание на пленера се проведе със съдействие на Oбщина Несебър, кметство Обзор и Арт клуб „Валентина“. С помощта на всички организатори и спонсори на пленеристите бяха осигурени прекрасни възможности за почивка, творчество и общуване. Куратор на пленера е известният български художник Огнян Кузманов.

Фактите, които пленера остави след себе си са: 32 участника от 11 страни и над 90 картини. И все пак най-важното от 8-те дни на пленера остава вън от протоколите на събитието. А то е, че чрез творческото и човешкото си общуване художниците от България, Египет, Ливан, Йордания, Сърбия, Косово, Франция, Украйна, Кипър, Айзърбайджан, Турция, Чехия създадоха мостове на приятелство, доверие и съпричастност. Проектът „Хелиополис – 2018“ събра в общото пространство на изкуството творци от различни поколения, школи, стилове и традиции. Миксът между културите, митологииге и религиите на Изтока и Запада се превърна в ярък манифест на това как чрез изкуството, диалога и разбирателството са не само постижими, но и са единствената алтернатива за мъдър цивилизационен избор.

Една от най-важните цели на третото издание на „Хелиополис – 2018“ бе да бъде подкрепена благородната идея на кмета на Обзор за създаването на градска галерия със собствен фонд от картини, разнообразни по стил, тематика и техники. Огромният интерес, който пленерната изложба предизвика, доказа категорично, че задачата е блестящо изпълнена. Вернисажът събра десетки жители и гости на града, които имаха удоволствието да се любуват на картините и да разговарят с художниците в уюта на красивия крайбрежен парк на града. Симбиозата на природа, изкуство и човек за пореден път доказа, че стремежът към красивото е неотменима част от стремежа към развитие и просперитет.
По време на официалното закриване на пленера кмета Христо Янев връчи на всеки един от художниците дипломи за участие в „Хелиполис – 2018“ и изрази готовността си и за бъдеща подкрепа на този международен пленерен формат.

Вижте още: Започна записване за колоездене, бягане и дуатлон в Обзор