Сирни заговезни е, вижте събития днес

Главна категория: Новини
Посещения: 1796

Ogyn KohsaritsaДнес отбелязваме Сирни заговезни, който е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден и винаги в неделя. Трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Това е времето на кукерите.

На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти. Назад в годините традициите са повелявали всеки ерген да изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват.

През седмицата – в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите, и момците се люлеят за здраве. В неделя, също така, се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.

Със Сирни заговезни се свързва обичаят „оратници“. Това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.

За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят „хамкане“: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

ObzorAfish

На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прости!“, „Простено!!!“ пък е задължителният отговор. Затова празникът е познат още и като Прошка (в някои райони на западните територии населени с българско население наричат празника „Прошка“). 

Събитията на Сирни заговезни в община Несебър са няколко.

От 16:30 ч. в Народно читалище „Яна Лъскова“ /в старата част на Несебър/ ще се проведе маскарад.

На площад „Свобода“ в Обзор от 17:30 ч. ще бъде запален обреден огън.

Очаква се по традиция след 19 ч. да бъдат запалени огньове в Кошарица, както всяка година, за които по-старите хора разказват, че прогонват злите духове.

Вижте още: Важно събщение до родителите, чиито деца са родени 2012 и 2014 г.