Предстоят традиционни конни надбягвания за Тодоровден

Главна категория: Новини
Посещения: 2814

KoneПо традиция в Обзор, Кошарица, Оризаре, Гюльовца и Тънково и тази година ще се проведат конни надбягвания по повод Тодоровден, който тази година е на 16-ти март, събота.

Любопитно е събитието в Обзор, което предлага състезания в няколко категории – конни надбягвания, теглене на шейна и най-красив впряг. Събитието е с начален час 10:00, като тръгването ще е от познатото за местните място „Ореха“. Стартът е час по-късно.
За всички участници е предвиден награден фонд.

Конните надбягвания в Кошарица, Оризаре и Гюльовца са от 11:00 ч., а в Тънково от 12:00 ч.

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Почитта към св. Теодор е засвидетелствана още в ранните векове. 

На Тодоровден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна, Тея, Теа.
Тодоровден се нарича още Тудорица. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща“.

Вижте още: Започна изграждането на нови класни стаи в училището в Свети Влас