Българската лавандула сбъдва руски мечти

Главна категория: Новини
Посещения: 2905

за

Лавандулата е едно от най-красивите растения. Може да се използва като билка в народната медицина. Поради етеричното масло от цветовете й и техния аромат, се използва и в производството на парфюми, ароматизирани сапуни и лакове.

Това, което и спечели небивала слава в последно време обаче, е фактът че е страхотен декор за снимки.

Ако се поровите в социалните мрежи, ще откриете стотици снимки на усмихнати русначета, нагазили в родната лавандула. Лилавите фотосесии са истински хит в интернет и цените им достигат 600 евро. За много руснаци обаче, това е сбъдната мечта, както те самите споделят в социалните мрежи.

Селата около Несебър и Слънчев бряг са обект на истинско нашествие, което е принудило собствениците на насажденията да започнат да таксуват "посетителите".

Данни на МЗХ към 20.07.2017 г. показват, че има ръст на засаждането на лавандула (36,9 %) спрямо 2016 година. Причина за това е нарастването на обработваемите площи.
Народното лекарство се отглежда и в земите край Несебър, Слънчев бряг и близките селища (Горица, Равда и т.н.). Лилави площи има и около Бургас, Добрич, Варна и Балчик.