Потвърдено: Вход от Несебър към Ахелой ще има

Главна категория: Новини
Посещения: 3475

AheloiyPomorieКметът на община Поморие Иван Алексиев, кметът на град Ахелой Иван Георгиев и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов бяха на среща с ахелойските жители до късно снощи.

Срещата беше организирана, за да се отговори на въпросите, възникнали след пускането на движението по директното трасе на обходния път на Ахелой. На обсъждането присъстваха заместник-областният управител на Бургас проф. Севдалина Турманова, началникът на Областното пътно управление инж. Митко Порязов и представители на превозвачите, осигуряващи автобусния транспорт на жителите до съседните населени места.

„Ахелой ще има два входа и два изхода към републиканските пътища, каквито няма и Бургас”, съобщи инж. Атанасов. 700 м е маршрутът на автобусите в Ахелой до настоящата спирка на ул. „Цар Симеон“ за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас. Разстоянието се преминава за около 3-4 минути, поясни той.

Спирката за гражданите на Ахелой, пътуващи с обществен транспорт, както и досега ще бъде на ул. „Цар Симеон“. Автобусите, идващи от Слънчев бряг и продължаващи за Бургас, ще влизат по ул. „Цар Симеон“, ще преминават по улиците „Рила“, „Черно море“, „Струга“ и след това отново по ул. „Цар Симеон“ ще достигат до настоящата спирка. По този начин се избягва и не се прави опасният ляв завой, който бе така коментиран и създаде напрежение сред местното население в последните дни.

„Винаги сме отворени за диалог и е обидно да научаваме от медиите, че група хора от Ахелой ще блокират пътя, защото чули, че няма да има втори вход към града. Лично пред Вас заявих, че вход от Несебър към Ахелой ще има, но нямаше как да блокираме всичко, за да се работи паралелно по двете връзки в кръговото. За това се направи първо по-важната връзка, извеждаща големия трафик от града, както и единият вход. Сега следва да се осигури и вторият вход към Ахелой. Ето защо няма проблем, има временно неудобство. Всички ние сме на едно мнение, всички шофираме по този път и искаме това нещо да се случи най-скоро, по-най-добрия и безопасен начин”, каза кметът Иван Алексиев.

Дължината на допълнителната връзка за влизане в град Ахелой от съществуващото кръгово кръстовище на път I-9 с пътя за Равда и по общински пътища е около 480 м. Днес започват геодезическите заснемания и през следващата седмица се предвижда да стартират и строителните работи, които ще бъдат изпълнени съвместно с община Несебър. Разгледани са различни варианти и е избран възможно най-оптималният за влизане от Слънчев бряг към Бургас.

Връзката на пътуващите от Слънчев бряг към Ахелой с първокласния път се осъществява посредством новото кръгово кръстовище на път I-9 Слънчев бряг – Бургас и третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой. Кръстовището е на около 300 метра от града. За пътуващите от Ахелой към Слънчев бряг има две възможности – чрез новото кръгово кръстовище или чрез десен завой преди връзката за Равда.

С построяването на обходния път интензивният транзитен трафик вече не преминава през Ахелой, с което се опазва живота и здравето на жителите на града и се намалява опасността от тежки пътни инциденти.

Източник: Община Поморие

Вижте още: Експеримент: Слънчев бряг  Ахелой за 11 минути, Ахелой  Слънчев бряг за 5 минути