Подгответе се за проверка от НАП

Главна категория: Новини
Посещения: 6763

 НАП в НесебърСезонът е към своя край, но служителите на НАП все още са във вихъра си. Всички треперят, че НАП дебнат, но дали всички знаем какво всъщност гледат и как протича една проверка.

На първо място обикновено влизат и си купуват нещо дребно. Разбира се очакват да пуснете касова бележка. Ако не го направите следва най-големият проблем – затварят обекта до 4 седмици. От агенцията нямат работно време, правят поверки по всяко време. Това, че е събота вечерта или неделя не означава, че не е възможна проверка.

Ако пък сте дали касова бележка, също не се отървате без проверка. Гледа се бележката, има задължителна информация, която трябва да съдържа тя. Ако нещо липсва – следва предписание.

Обикновено след „покупката“ следва проверка на касата, т.е пускане на междинен отчет. Сумата от отчета трябва да отговаря до стотинка на тази от касата. Ако не отговаря – проблем. Независимо дали сте пуснали касова бележка на проверяващите, отново имат право да затворят обекта.

Другото, което гледат е наличието на видно място на т.нар. „Свидетелство за регистрация на фискалнто устройство“. Както и задължителните табели за ненапускане на обекта без касов бон и всички цени са в български лева. Да не забравяме и табелата за работно време, както и такава за отворено/затворено. Досадни подробности, които също могат да обърнат каручката.

Дори всички гореспоменати неща да са изрядни, служителите попълват доста документи на ръка, като изискват документи на обекта, като например договор за наем, ако сте под наем и други.

От работниците пък се изисква да имат бадж, да знаят на каква позиция са и каква заплата взимат брутно.

Отделно хвърлят едно око на това, дали всички стоки имат цени и дали те са на видно място.

Проверка от НАП може да приеме всеки служител на даден обект, независимо от позицията си. Но само за връчване на акт или друг документ с предписание, е нужно да е там управител или някой упълномощен.

Не си мислете, че ако са ви проверили веднъж, няма да го направят пак или че всяка проверка е плод на сигнал. Не влизайте в спор със служителите, не се дръжте арогантно и им съдействайте, не забравяйте, че и те са длъжни да изпълнят задълженията си по протокол.

Та така, проверете си обектите, запознайте служителите си и им напомнете основните правила, за да не се наложи точно в края на и без това слабия сезон, да не останете затворени през най-хубавия месец с платежоспособните туристи – септември.

И все пак една добра новина – инспектори от НАП споделиха, че все повече са изрядните и по-малко неизрядните търговци.

Четете още: На море през семптември? Защо не!