Да изчистим Несебър за един ден - включете се!

Главна категория: Новини
Посещения: 977

IMG 6106 2 Да изчистим ли България за един ден или да не цапаме всеки ден? Много хора се дразнят на тази кампания, но нека погледнем и плюсовете и минусите и сами да си вземем решение.

„Няма да чистя, защото не цапам!“ Първо нека отбележим, че да чистиш и да не цапаш са 2 неща, които не са свързани помежду си. Добре де, аз не цапам, защо трябва да чистя? Ами чистиш, за да ти е чисто. Правиш го, защото искаш да ти е приятно, децата ти да не ровят във фасове и кенчета, защото освен всичко това, чистенето е и възпитателно. Повярвайте ми – дори когато накарате детето си да си подреди само гардероба, доста дълго ще му държи и няма да намерите паднала бомба още на следващия ден.

„Няма да чистя, защото аз плащам данъци и трябва общината да чисти след мен.“ Не е вярно – то по тази логика след всеки човек трябва да върви един служител и да чисти. Не плащаме чак толкова високи данъци, че това да се случва. Общината се грижи за почистването ежедневно, плащаната такса смет отива за боклукосъбирането и почистването на обществените места.

„Няма да чистя плажа, защото си има концесионер, който трябва да го прави“. Тук има много истина. Но плажът не е само плажната ивица, а и пътят към плажа, дюните, през които вървят всички и които на момента са просто заринати с боклук от плажуващите. Изключително е дразнещо това, но в крайна сметка туризмът ни вади хляба, ние живеем в Несебър целогодишно и е добре да си направим зимните разходки край морето приятни.

Та работата стана малко – за да има промяна, тя трябва да започне от всеки човек. Първо от тези, които цапат – да спрат да го правят, това най-лесно би станало с контрол и глоби, така тези, които чистят ще имат стимул да го направят, защото чистото ще се задържи по-дълго. И все пак е добре да имаме съвест, да възпитаваме децата си чрез пример, а не чрез думи и да бъдем част от промяната, а не да чакаме някой друг да я извоюва... Иначе можем да си викаме неволята, пък кога ще дойде тя, никой не знае...

И все пак на тези, които искат да се вкючат Община Несебър ще помогне с осигуряване на чували, ръкавици и сметоизвозване. Инициативата ще стартира с отворени пунктове на 14.09 от 10 до 15ч.

В Несебър – офис на отдел Екология, жк. Младост 62Г

К.к Слънчев бряг – Автогара, офис БКСО

Кметствата по всички населени места в общината

А доброволци в Несебър и от читалище „Месемврия 2015“ си създадоха няколко фейсбук събития, където са се обединили и също ще участват в кампанията. Те призовават да не се присъединяват хора, които са против инициативата и всички да дадат пример на своите деца!

Ето и събитията в групите във фейсбук :

https://web.facebook.com/events/934581580227599/ 

https://web.facebook.com/events/495741931238141/

Четете още: Милиони капачки минаха през ръцете на инициаторите на Море от капачки за Сами в Несебър