Лято`2018 с повече проверки и чужди работници в Слънчев бряг

Главна категория: Новини
Посещения: 7841

MinistarAngelkova2018BNTМинистърът на туризма Николина Ангелкова гостува тази сутрин в ефира на БНТ 1, където коментира актуални теми, касаещи предстоящия летен туристически сезон. Тя акцентира върху това, че се очакват повече туристи, по-голям брой проверки и още повече работници от трети страни (държави, които не са членки на ЕС) в Слънчев бряг и останалите черноморски перли.

„Прибрахме ските, вече подготвяме банските. Това, което очакваме за летния туристически сезон, е ръст от 5 до 7 %, което отново ще покаже една изключително устойчива тенденция. Миналата година лятото имахме ръст от 5,7 %. Над 5 млн. чуждестранни туристи посетиха страната.“, заяви министър Ангелкова.

Тя сподели, че миналото лято е имало над 3000 наети работници от Украйна, Беларус, Молдова. Имало е и от Тайланд, Филипините и Индия, но те са били единици.

„Тази година очакваме по-голям брой на заетите сезонни работници от трети страни, защото работодателите започнаха от по-рано да се подготвят.

Предстоят изключително много проверки и това лято по плажовете. Миналата година имахме над 428 проверки. Това лято вероятно ще са повече. Буквално от утре започваме подготовката на предстоящия сезон. Самите проверки ще стартират от 1-ви юни, когато и по закон всички стопани на морските плажове, концесионери и наематели, са длъжни да спазват изискванията на закона.

И в момента ни сигнализират за различни плажове, като обръщат внимание, че дейностите, които се извършват на плажа, са свързани с подготовката за летния туристически сезон.
В повечето летни общини забраната за строителни и монтажни дейности е след 15-ти май. До тогава всички са длъжни да подготвят максимално плажовете за посрещане на туристи.

За съжаление крайбрежната алея ще бъде малко по-различна. Казвам това със съжаление, защото над 200 павилиончета са в частните имоти, които са в самите хотели на крайбрежната алея. На плажа сме редуцирали до законовия минимум разполагането на преместваеми обекти.

Радва ме, че повечето от концесионерите осъзнават това да има привлекателна визия. Повечето от тях ще предложат една друга визия на преместваемите обекти, които ще бъдат разположени, за да могат те по някакъв начин да променят облика му.

Забранили сме разполагането на щендери със стока и всякакви движещи се елементи по тротоарите, улиците и крайбрежната алея на курорта.
Това, което сме изискали от един от новите концесионери на плаж Слънчев бряг – Север, е задължително да се спазва отстоянието на преместваемите обекти, така, че да има гледка към морето.
И до миналата седмица продължаваше разчистването на преместваемите обекти, изостанали от предишната концесия, като такива, които надхвърлят търговската площ.“, допълни още министър Ангелкова.

Тя подчерта, че важно за туризма, е откриването на четирилентовия път Поморие – Ахелой – Слънчев бряг, което се очаква да се случи през юни.

Вижте още: 6 плажа в община Несебър със „Син флаг“