Учениците в Свети Влас участваха в състезание по 152 г. от рождението на Пенчо Славейков

Главна категория: Новини
Посещения: 1227

ps1По повод 152-та годишнина от рождението на Пенчо Славейков в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Свети Влас г-жа Даниела Иванова организира състезание „Знаете ли български ? В него взеха участие ученици от 4, 5, 6 и 7 клас, разделени в три отбора- "Знаещи", "Можещи" и "Успяващи". Водещи на състезанието бяха г-жа Иванова и г-жа Тодорлиева. Участниците бяха оценявани от жури в състав г-жа Марияна Йорданова и г-жа Мирослава Христова. Участниците трябваше да членуват съществителните имена според синтактичната служба, която изпълняват, да откриват различни части на речта в текст, да разпознават вида на сложно изречение ,да откриват и редактират правописни, пунктуационни и граматични грешки.

ps2Освен че показаха знания по български език, учениците демонстрираха такива и по литература. Успешно откриха различни художествени средства в литературни творби, самите произведения, разпознаха герои по зададена характеристика. Изхождайки от биографични данни, назоваха имената на изучавани автори. Ожесточена битка се проведе между представителите на 6-ти и 7-ми клас, които трябваше да продължат с рецитал на изучавани литературни творби. Последната задача бе решаването на кръстословица. Давайки верни отговори, учениците получиха наименованието на стилистичната фигура Апосиопеза.

Ученичката Илияна Любомирова от 7-ми клас разказа малко повече за нея на останалите ученици. Докато журито сумира точките и определи класирането в състезанието, г-жа Иванова представи на участниците и публиката презентация за живота и творчеството на Пенчо Славейков. Призовото 1-во място в състезанието „Знаете ли български ?„ бе заето от отбора на „Знаещи“-те . На 2-ро място бе отборът на „ Успяващи“-те, а на 3-то място се класира отборът на „ Можещи“-те.

Вижте още: Ученици от Свети Влас обраха медалите на Националното състезание „Моята Родина“